НАЗК: замість реальних перевірок декларацій – легалізація статків

e-declarНАЗК завершило повну перевірку декларацій Прем’єр-міністра і 19 міністрів. Перевірки тривали 90 днів. Проекти рішень про затвердження результатів перевірок були внесені в порядок денний засідання НАЗК вчора, 25 травня.

Проте керівництво НАЗК так і не змогло прийняти жодного рішення під час розгляду перших же результатів перевірки декларації Володимира Гройсмана. Під час двох годин емоційного обговорення і взаємних звинувачень проект рішення підтримували члени НАЗК Руслан Радецький та Руслан Рябошапка і критикували Наталія Корчак і Олександр Скопич. В результаті питання про затвердження результатів так і не було поставлене на голосування, його розгляд перенесли на наступний вівторок, після чого засідання закрили.

При цьому під час обговорення член НАЗК Руслан Радецький підтвердив, що існуючий порядок повної перевірки декларацій обмежує можливості перевірки інформації. Фактично, він підтвердив, що через це перевірка декларацій не ефективно. Нагадаємо, що порядок було розроблено робочою групою при Кабміні і затверджено рішенням НАЗК 10 лютого 2017 року. Проте за 3 місяці НАЗК так і не усунуло недоліки в порядку перевірки, які фактично дозволяють вископосадовцям уникнути відповідальності.
«Навіть побіжний аналіз результатів свідчить, що перевірки неякісні. Наприклад, незрозуміло, чому НАЗК не врахували результати журналістських розслідувань по столичній нерухомості Гройсмана, в той час як інформацію про готівку врахували «лише на підставі наданих Гройсманом В.Б. пояснень». З такою перевіркою НАЗК перетворює е-декларації на «нульові декларації», по суті легалізуючи всі задекларовані статки і даючи індульгенцію у вигляді висновку про відсутність порушень антикорупційного законодавства», — говорить Олександра Дрік, Голова Ради ГО «Громадський люстраційний комітет».
Згідно існуючого порядку, логічний та арифметичний контроль може проводитись лише автоматизовано (в тому числі порівняння з реєстрами), а від його результатів залежить і подальша повна перевірка. При цьому автоматизованої системи немає і невідомо коли буде. На питання, що було зроблено за 7 місяців для появи автоматизованої системи, заступник Голови НАЗК Руслан Радецький відповів, що було розроблено план. Також порядок визначає, що НАЗК під час перевірки має право вимагати та одержувати лише документи та інформацію щодо відомостей, які відображені в декларації (але не тих, що не відображені), не може проводити самостійно точності оцінки задекларованих активів і враховує інформацію на підставі самих лише пояснень декларанта. Немає процедури перевірки наявності готівкових коштів та коштів на рахунках у банківських установах, які декларують (не декларують) посадовці.
Нагадаємо, що наразі до Реєстру подано майже 1 230 тис. щорічних декларації (з виправленими – близько 1,5 млн.). З них 127 781 — щорічних декларацій за 2015 рік, поданих під час «першої хвилі» декларування у вересні-жовтні 2016, які підлягають обов’язковій повній перевірці. З них за півроку після оприлюднення НАЗК розпочало близько 100 перевірок.

З повагою,

команда Громадського люстраційного комітету

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа