Науковий семінар «Українське питання напередодні Другої світової війни у зовнішній політиці європейських держав

26 квітня 2013 року

о 13:30

Національний музей-меморіал «Тюрма на Лонцького»

(Львів, С.Бандери, 1)

Пряме включення з Києва

(Центр досліджень визвольного руху, Київ, вул. Ярославів Вал, 9)

Історик Іван Патриляк представить на обговорення результати своїх досліджень міжнародної ситуації в Європі напередодні Другої світової війни, а саме про українське питання у зовнішній політиці інших держав.

— Передумови виникнення українського питання в зовнішній політиці інших держав.

— Українські землі в сфері інтересів європейської політики.

— Як «українська карта» використовувалась в якості розмінної монети в політиці європейських держав.

«Ми часто події перед Другою світовою війною зводимо винятково до гри великих європейських гравців, а в цій грі забуваємо про ту козирну карту, якою була Україна, бо Україну, як важливий козир і розмінну монету використовували європейські гравці, які врешті-решт і привели світ до війни. Тобто, очевидно, що не буде перебільшенням, якщо ми скажемо, що українське питання було однією з причин Другої світової війни, саме проблема приналежності українських земель стала однією з базових причини Другої світової війни». — розповідає доктор Іван Патриляк.

Іван Патриляк — доктор історичних наук, доцент кафедри новітньої історії України Київського національного університету імені Тараса Шевченка, директор музею історії Київського національного університету імені Тараса Шевченка, науковий співробітник Центру досліджень визвольного руху. До кола наукових зацікавлень автора належать: Україна в роки Другої світової війни, український визвольний рух 20—50-х років XX століття. Автор монографії «”Встань і борись! Слухай і вір …”: українське націоналістичне підпілля та повстанський рух (1939—1960 рр.)» (2012). Співупорядник низки збірників документів. Автор ряду посібників для вищої школи з питань музеєзнавства та співавтор навчального посібника «Україна в роки Другої світової війни» (2009).

Запрошуємо до дискусії істориків!

Джерело: http://www.lonckoho.lviv.ua/

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа