Науковий семінар-презентація “Антології українського націоналізму” в УКУ

8 березня в Українському Католицькому Університеті відбувся науковий семінар з приводу появи друком другого тому видання “Української видавничої спілки” ім. Юрія Липи “Антології українського націоналізму”. Організаторами семінару виступили кафедра історії України та Гуманітарний факультет УКУ. Модератором семінару був завідувач кафедри історії України, кандидат історичних наук, доцент Олександр Зайцев. Основну доповідь прочитав головний редактор “Шляху Перемоги” в 1992-1996 рр. Ярослав Сватко. Доповідь була присвячена проблемам, які виникають при науковому вивченні українського націоналістичного руху та методам, які використовуються фальсифікаторами об’єктивного дослідження. Доповідь з боку УКУ виголосив старший викладач кафедри історії Василь Стефанів. Його доповідь була присвячена можливим шляхам покращення наступних видань “Антології” з метою наближення їх до навчально-методичного процесу у вищих учбових закладах.

В дискусії, яка наступила після доповідей, учасники були однозгідними щодо корисності видання для наукової та навчальної роботи у вишах. Висловлювались пропозиції щодо праць, які на думку викладачів УКУ, були б вкрай корисними в антології націоналістичних текстів. Зокрема, професору Я. Грицаку у цьому виданні дуже бракує праці Івана Франка “Поза межами можливого”, а завідувачеві кафедри історії О. Зайцеву — деяких праць Володимира Мартинця з питань етнічного націоналізму та концепцій Михайла Колодзінського.

А далі дискусія несподівано перейшла в серію запитань до основного доповідача про те, як він уявляє собі подальший розвиток ідеології націоналістичного руху та про те, як відділити політику від наукового вивчення проблем українського визвольного руху. Під час цієї дискусії цікаві ідеї були висловлені Проректором УКУ Мирославом Мариновичем, гостями семінару — від “Літопису УПА” Миколою Посівничем та від “Зарваницької ініціятиви” Юрієм Антоняком.

На завершення господарі отримали подарунок у вигляді комплекту видань “Української видавничої спілки” для бібліотеки УКУ, а гості — запрошення на майбутні наукові презентації.

УІС

Фоторепортаж

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа