Національний архівний фонд відкриває виставку «Конституційний вимір українського державотворення»

Виставка документів Національного архівного фонду України

«Конституційний вимір українського державотворення»

До 20-ї річниці Конституції України

23 червня 2016 р., 12.00

Національний заповідник “Софія Київська”, Будинок Митрополита

(01001 м. Київ, вул. Володимирська, 24).

23 червня 2016 року Державна архівна служба України спільно з Національним заповідником “Софія Київська” презентує виставку документів, присвячену 20-ій річниці Конституції України. Виставка підготовлена за документами центральних державних архівів України та Державного архіву Закарпатської області.

На виставці представлено документи і матеріали, які відображають найважливіші історичні моменти конституційних процесів на складному й довгому шляху державотворення України.

Зокрема з фондів Центрального державного історичного архіву – копія унікальної пам’ятки – Конституції гетьмана Пилипа Орлика, яка є першою європейською конституцією в тому розумінні, що в її основу було покладено угоду між гетьманом, козацькою старшиною і запорожцями, і було закладено основи республіканського правління в Україні.

Документи Центрального державного архіву вищих органів влади і управління України відтворюють найважливіші етапи конституційного процесу. Серед копій Універсалів Української Центральної Ради, Конституції Української Держави, Акту про злуку Західноукраїнської Народної Республіки з Українською Народною Республікою на виставці вперше будуть представлені оригінали документів, що розкривають події становлення незалежної України, підготовки Основного Закону України.

Це оригінал Конституційного договору між Верховною Радою України та Президентом України “Про основні засади організації та функціонування державної влади і місцевого самоврядування в Україні на період до прийняття нової Конституції України”, Конституція України, прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року, протоколи засідань п’ятої сесії Верховної Ради України щодо обговорення питання про проект Конституції України 26 – 28 червня 1996 р., документи про виконання Мінюстом України доручень Уряду щодо першочергових заходів, пов’язаних з прийняттям Конституції України та склад Комісії з координації заходів щодо запровадження Конституції України.

Доповнюють експозицію документи, фотодокументи, матеріали, друковані видання з Центрального державного архіву громадських об’єднань України, Центрального державного кінофофоноархіву України ім. Г. С. Пшеничного, Центрального державного архіву зарубіжної україніки, Центрального державного архіву-музею літератури та мистецтв України, Державної наукової архівної бібліотеки.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа