Народного депутата України Олександра Бригинця затримали в аеропорту м. Мінськ

Зараз він перебуває під охороною у транзитній зоні аеропорта.

О. Бригинець прямував з Києва в Москву у складі офіційної делегації парламентарів та правозахисників. До складу делегації, з української сторони, входять також народні депутати Оксана Продан та Олег Осуховський, представники Фонду “Відкритий Діалог”, ГО “Центр громадянських свобод”, ГО “Центр інформації про права людини”, українські журналісти. З польської сторони – парламентарі Томаш Маковський та Малгоржата Госієвська.

Делегація була сформована за ініціативою Фонду “Відкритий Діалог” та за сприяння Міністерства закордонних справ України з метою спостереження за процесом над Надією Савченко. Програмою візиту заплановане спілкування з адвокатами Надії, правозахисниками, відвідання Надії Савченко в СІЗО м. Воронєжа.

Коментар Олександра Бригинця: “Мені повідомили що я є персоною нон-грата в Білорусі. Це для мене дивно, адже я завжди підтримував цю країну та часто поділяв оцінки ситуації її керівництвом. Це може свідчити лише про одне – незалежної білоруської політики не існує, вона цілком базується на вимогах “старшого брата”.”

“Зараз мене закрили в кімнаті ще з одним чоловіком, громадянином Грузі. Фотографувати, як і покинути кімнату забороняє капітан прикордонної служби, який стоїть на вході. Я вимагатиму роз’яснень та письмових інструкцій стосовно заборони і на фотографування, і на в’їзд в цю країну”.

Фонд “Відкритий Діалог” зв’язався з МЗС та повідомив їм про цю ситуацію.

Нагадаємо склад делегації:

1. Осуховський Олег, народний депутат України.

2. Продан Оксана, народний депутат України.

3. Бригінець Олександр, народний депутат України.

4. Охотін Петро, представник Фундації «Відкритий Діалог».

5. Кошин Наталія, представник ГО «Центр інформації про права людини».

6. Мухіна Ірина, представник ГО «Центр громадянських свобод».

7. Бєлоусов Юрій, представник офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

8. Томаш Маковскі, депутат Сейму

9 Мальгожата Гошевська, депутат Сейму

А також представники ЗМІ Польщі та України.

Лейтенант Надія Савченко, український пілот, була захоплена проросійськими терористами на Сході України і таємно перевезена до Росії. Її звинувачують у вбивстві двох російських журналістів. Сьогодні Надію утримують під вартою у Воронежському СІЗО, на південному заході Росії. Справою Надії займається Слідчий Комітет Росії та московська прокуратура.

Надя стала символом опору українського суспільства на зовнішні спроби спровокувати громадянську війну в Україні та відкриту підтримку збройної агресії Москвою. Президент Порошенко заявив використання всіх можливих засобів, щоб звільнити Надю.

Згідно з міжнародним правом, Росія не має права саджати у в’язницю чи утримувати інакшим способом нашу співгромадянку, судити чи вчиняти інші процесуальні дії. Російська влада не дозволяє зустрічі затриманій із представниками дипломатичних та консульських місій та адвокатами. Поки що невідомо у якому фізичному та психологічному стані знаходиться Савченко.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа