Народні депутати звинуватили Конституційний суд у порушенні законів України під час розгляду люстрації

22 березня під час розгляду Закону «Про очищення влади» в Конституційному Суді України народні депутати Єгор Соболєв та Леонід Ємець, а також Директор департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції Тетяна Козаченко, яка представляла позицію Кабінету Міністрів, покинули залу засідань в знак протесту проти порушення суддями законів України. Представники парламенту та уряду відмовились брати участь в засіданні після того, як Конституційний Суд відхилив клопотання про відвід шести суддів на підставі конфлікту інтересів.

«До біса дешевий театр. Разом з Леонідом Ємцем та Тетяною Козаченко залишили зборище людей, які називають себе Конституційним судом, — написав народний депутат Єгор Соболєв на своїй сторінці в facebook. — Ми рік їм цивілізовано пояснювали, що як люди, які давали диктаторські повноваження Януковичу, вони не мають права вирішувати, чи проводити Україні люстрацію. Ці тітушки в мантіях на свободі виключно завдяки Петру Порошенку, якому вигідно мати такий КС Чєгоізволітє. Сьогодні вони вирішили, що не мають конфлікту інтересів вирішувати долю очищення влади. Скасують закон – буде люстрація вулицею. І Порошенко стане її першою метою».

 

Також він нагадав, що Генпрокуратура встановила, що судді КСУ «з мотивів кар’єризму, хибно розуміючи інтереси служби, порушуючи вимоги Конституції, умисно постановили завідоме неправомірне рішення, чим спричинили тяжкі наслідки, а саме зміну Конституції у неконституційний спосіб». Втім, вже два роки фігурантам цієї справи, серед яких шестеро діючих суддів КС включно з головою Бауліним, не виносять навіть підозри.

 

Леонід Ємець в свою чергу підкреслив, що відмова Конституційного суду прийняти рішення щодо відводу 6 суддів на чолі із головою КСУ Бауліним – це пряме порушення законів і Конституції.

 

«Ми надали чіткі докази конфлікту інтересів, що робить неможливим прийняття справедливого рішення Конституційним судом у цій справі», – наголосив він.

Він додав, що, відповідно до українського законодавства, у випадку конфлікту інтересів, судді не мають права брати участь у засіданнях. При цьому парламентар зазначив, що судді Конституційного суду вступили у змову із Януковичем і відповідальні за загибель сотні людей на Майдані і тисяч на Донбасі.

Нагадаємо, під час пленарного засідання Конституційний Суд відхилив клопотання про відвід 6 суддів, які мають конфлікт інтересів при розгляді люстраційного закону. Саме це клопотання стало причиною перенесення розгляду справи на невизначений термін під час останнього засідання 23 жовтня 2015 року. За версією суддів, озвученою Головою суду Юрієм Бауліним, в клопотанні не було надано доказів конфлікту інтересів. Раніше і представник Кабінету Міністрів, і представники Верховної Ради в засіданні звертались з клопотанням про відведення тих суддів, які винесли завідомо неправосудне рішення, що спричинило тяжкі наслідки та захоплення влади колишнім Президентом України Віктором Януковичем у неконституційний спосіб. Зазначалось, що шестеро суддів із чинного складу КСУ фігурують у кримінальному провадженні Генеральної прокуратури, яка офіційно підтвердила наявність доказів про вченення ними кримінального правопорушення.

За результатами пленарного засідання Конституційний Суд завершив усне слухання і оголосив про перехід до закритої частини пленарного засідання для прийняття рішення у справі щодо конституційності положень Закону «Про очищення влади». Розгляд справи супроводжувався пікетуванням Конституційного суду активістами Громадського люстраційного комітету, які вимагали відводу третини чинного складу суддів, що допомогли Януковичу узурпувати владу. Учасники акції розвісили на паркані перед будівлею суду плакат з фотографіями шести чинних суддів, які допомогли Януковичу узурпувати владу, та надягли маски одіозних посадовців часів Януковича: Олени Лукаш, Юрія Бойка, Сергія Львочкіна і самого колишнього президента Віктора Януковича, щоб продемонструвати, чию люстрацію збирається скасувати Конституційний Суд.

З повагою,

команда Громадського люстраційного комітету
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа