Нарешті Кабмін заборонив державним службовцям користуватися поштою в зоні “.ру”

Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook народний депутат України Ірина Фріз.

Як розповідає депутат, Кабінет міністрів України своєю постановою №851 зобов’язав чиновників використовувати електронну пошту, що зареєстрована тільки в доменних зонах «gov.ua» і «укр».

За словами Ірини Фріз, дана постанова також стосується офіційних сайтів – «вони повинні мати слово або словосполучення, що відповідає повній або скороченій назві органу, що реєструється».

«Слід зауважити, що існує некоректне трактування змісту цієї постанови, немов доменна зона не може впливати на захист інформації. Втім, порядок реєстрації доменів «gov.ua» передбачає, що тільки державні органи можуть реєструвати домени в цій зоні. Відповідно до цього спрацьовує ст.8 Закону України «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах». Вона передбачає, що «Державні інформаційні ресурси або інформація з обмеженим доступом, вимога щодо захисту якої встановлена законом, повинні оброблятися в системі із застосуванням комплексної системи захисту інформації з підтвердженою відповідністю. Підтвердження відповідності здійснюється за результатами державної експертизи в порядку, встановленому законодавством». Тобто, необхідний дозвіл Державної служби спеціального зв’язку із захисту інформації. Таким чином, вимоги постанови КМУ №851 цілком забезпечують сучасні вимоги до обмеження використання хостинг-провайдерів державних установ лише компаніями, що мають відповідний дозвіл з боку ДССЗЗІ», – зазначила депутат.

Ірина Фріз  переконана, що «Постанова КМУ розпочинає процес введення більш жорстких правил використання та обміну інформації в системі органів державної влади, з метою організації стабільної та безпечної роботи державних інформаційних систем та попередження ворожого втручання в їх роботу».

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа