Наперекір Януковичу у Лісабоні видали наукову працю про Голодомор

17-1У Лісабоні презентували збірку наукових статей португальських істориків «Голодомор (1933-33) – невідома українська трагедія». Участь у  презентації взяв народний депутат України Олександр Бригинець, повідомляє рада Спілки українців у Португалії.

«Ця збірка — результат плідної співпраці, з одного боку, громадської організації Спілки українців у Португалії з Посольством України (до президенства Януковича, який фактично заперечив характер геноциду проти українців у Голодоморі), та провідного ВУЗу Португалії – Лісабонського університету з Асоціацією Іберо-слов’янських мов та португальських істориків, з іншого», – йдеться у повідомленні.

Ідея видання виникла після проведення «Днів української культури та історії у Лісабонському університеті» у 2009 році, під час яких була проведена наукова конференція щодо Голодомору 1932-33 років в Україні.

«Це видання португальською мовою, якою спілкуються понад 200 мільйонів людей у світі, допоможе не тільки розширити географію знання про страшний злочин проти українців, наслідки якого ми відчуваємо і сьогодні, але й посприяє задоволенню прохання української громади у Португалії до Португальського парламенту – визнати Голодомор 1932-33рр. актом геноциду проти українців», – зазначив Олександр Бригинець.

Раніше внаслідок активної діяльності Спілки у п’яти містах Португалії, муніципальні ради у своїх рішеннях вже визнали Голодомор 1932-33 актом геноциду проти українського народу.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа