Нафтогаз попросив німецького регулятора не порушувати Угоду про асоціацію, інакше буде суд

Нафтогаз звернувся до німецького регулятора для того, щоб попередити прийняття ним рішення по газопроводу OPAL без застосування стандартного адміністративного порядку. Завдяки анонсованому рішенню Газпром отримає можливість збільшити використання потужностей газопроводу OPAL і, відповідно, зменшити обсяги транзиту газу через Україну

Ні німецький регулятор, ні Єврокомісія не консультувалися із українською стороною стосовно цього кроку, а це порушує як Договір про заснування Енергетичного Співтовариства, так і Угоду про асоціацію. Крім того, німецький регулятор до сьогодні не розпочав формальну процедуру схвалення рішення (яке сам запропонував Єврокомісії): така процедура надає можливість висловитися і бути почутими заінтересованим сторонам (якою є, зокрема, Нафтогаз).

Німецьке законодавство вимагає проведення загальної адміністративної процедури у випадку прийняття рішень регулятором щодо звільнення від вимог Третього енергетичного пакета, а також передбачає право Нафтогазу як зацікавленої сторони брати участь у цьому провадженні та отримувати відповідні матеріали.

Угода про врегулювання щодо газопроводу OPAL, погоджена німецьким регулятором та Єврокомісією, обмежує та спотворює конкуренцію в Україні та інших країнах Центральної та Східної Європи, призведе до зловживання Газпромом домінуючою позицією на ринках Німеччини, Польщі, України, Словаччини та інших країн Центральної та Східної Європи.

Вона несумісна з нормальним функціонуванням Договору про заснування Енергетичного Співтовариства, оскільки завдає значної шкоди торгівельним відносинам з постачання енергоносіїв між країнами-учасницями Договору про заснування Енергетичного Співтовариства та країнами ЄС

Нагадаємо, вчора наші колеги з польської компанії PIGNiG подали позов проти Єврокомісії у зв’язку з рішенням по OPAL

Нафтогаз України – Naftogaz

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа