Надія Савченко вже московському жіночому ізоляторі, в очікуванні суду

Українська льотчиця Надія Савченко була етапована з СІЗО у Воронежі, Росія, до московського СІЗО-6 для жінок «Печатнікі». Завтра відбудеться процес, на якому суд розгляне апеляцію захисту, який не згоден на примусове психіатричне обстеження підзахисної, що передбачатиме ізоляцію Надії від зовнішнього світу на 30 днів.

Як повідомив Фундації «Відкритий Діалог» у телефонній розмові адвокат Ніколай Полозов, 22 вересня Надію етапували до іншого місця. Російська влада не повідомила про це її захисникам. Адвокати власними силами встановили теперішнє місцезнаходження Савченко тільки сьогодні після обіду.

Надію не могли знайти два дні, бо у цей час її етапували поїздом з Воронежу до Москви. «Поїзд жахливої якості, і за два дні дороги Надію продуло, вона застудила вухо» – зазначив Ніколай Полозов.

Знайти Надію після прибуття до Москви було не дуже складно – у місті всього 8 подібних закладів, СІЗО №6 – це якраз жіноча тюрма, тому її перевіряли в першу чергу. Наразі Надія вже добу знаходиться у одиночній холодній камері, без телевізора. Лікар СІЗО призначив їй лікування. Наразі вирішується питання забезпечення Надії теплими речами – адже її везли так, як була – без нічого.

З Надією відразу після її виявлення зустрівся Ілля Новіков. «Загалом Надія знаходиться у бадьорому настрої, очікує суду по оскарженню психіатричної експертизи» – зазначив Новіков. «Сьогодні СІЗО вже закритий. Завтра передамо теплі речі та ковдру» – розповів адвокат.

Ніколай Полозов зазначив, що слідство мало інформувати адвокатів про будь-які слідчі дії за тиждень, але у справі Савченко слідчі просто продовжують замовчувати будь-які плани та дії стосовно Савченко.

«Вона не повинна доводити свою непричетність, адже у РФ все ще діє презумпція невинуватості. Але ми це де-факто робимо для неї» – зазначив Полозов. «Така робота, як і оскарження експертизи – це все час, який намагається виграти слідство для пошуку нових фантастичних доказів вини, і за цей час багато що може статися» – підкреслив адвокат.

«Ми будемо оскаржувати кожну дрібничку, щоб створити вагому базу для прийняття політичного рішення про звільнення Савченко. А рішення може бути прийняте тільки на найвищому рівні влади у РФ. Кожна заява світової громадськості – політиків та громадських організацій – впливають на цей рівень влади, і коли настануть такі умови, така критична маса, коли подальше утримання Надії стане невигідним, і тоді Надю в один день обміняють» – зазначив Ніколай Полозов.

Вочевидь, представники влади РФ також розуміють важливість участі міжнародних представників та дипломатів, і намагаються завадити їм виконувати свою роботу як спостерігачів на справі Савченко. Ребека Хармс, депутат Європарламенту, співголова Президент Групи Зелених у Європейському парламенті, не змогла отримати дозвіл на в’їзд до Росії сьогодні, хоча вона мала дипломатичний паспорт. Через 3 години очікування в аеропорту, Ребеку Хармс повідомили, що вона є persona non grataу РФ і порекомендували повернутися до Брюсселю найближчим літаком. Будь-яка наступна спроба пані Хармс відвідати РФ буде розглядатися як кримінальний злочин з відповідними наслідками.

Ребека Хармс прибула для участі у спостережній місії на запрошення Фундації «Відкритий Діалог» та прохання родини Савченко, щоб спостерігати за судовим процесом над Надією, запланований на 26 вересня у Москві.

На думку адвоката Марка Фейгіна, який входить до групи адвокатів українки, переведення Савченко до Москви – це наступний крок до проведення скандального «психіатричного обстеження», яке відповідає трагічним традиціям репресивної психіатрії СРСР.

Фундація «Відкритий Діалог» проінформувала про справу офіс українського Омбудсмена і українське МЗС.

Відповідно до рішення суду, «психіатричне обстеження» триватиме 30 днів, і в цей час ніхто зі сторони захисту або представників влади України не зможе побачитися з лейтенантом.

Захист опротестував незаконне рішення про проведення психіатричної експертизи. Завтра у Воронежі відбудеться засідання суду, присвячене цьому опротестовуванню. Аналітичний відділ Фундації «Відкритий Діалог» підготував доповідь про справу лейтенанта: http://bit.ly/1rvof88

###

Надія Савченко – лейтенант Збройних сил України, штурман вертольота Mі-24. В якості добровольця вона брала участь у Антитерористичній операції (ATO) на сході України. 17 червня була затримана сепаратистами поблизу села Металіст Луганської області в Україні, а потім з порушенням міжнародного права була перевезена до Воронежа і тепер утримується під вартою на території Росії. Хоча влада Російської Федерації не має права судити громадянина України, який підозрюється в скоєнні злочину на території України, Надії Савченко висунуто звинувачення у вбивстві. Вона звинувачується у вбивстві двох російських журналістів. Льотчиця повинна була нібито виконувати роль навідника під час обстрілу з мінометів. Телефонні роздруківки та покази свідків не підтверджують звинувачень. До часу формального звинувачення (30 червня) льотчиця не мала можливості спілкуватися з адвокатом та родиною. Наприкінці вересня російський суд призначив Надії «психіатричне обстеження у стаціонарі».

Андрій Шумський

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа