Нацполіція викриває корупційні схеми у роботі працівників ВЛК та МСЕК, які «заробляють» на довідках для ухилянтів

Нагадаємо, у серпні 2023 року поліцейські разом із прокуратурою провели понад 200 обшуків у медустановах та ТЦК для документування корупційних схем ухилення від призову. Тоді співробітники ДСР вилучили майже 35 000 медичних справ громадян, частина з яких була одразу направлена на повторну перевірку через підозру фіктивності поставлених діагнозів. Наразі відомо про сотні скасованих рішень, винесених представниками військово-лікарських та медико-соціальних експертних комісій.

На сьогодні вже є перші ухвалені рішення суду стосовно фігурантів-представників медичних закладів. Так, лікаря стоматолога-хірурга міської лікарні міста Кропивницького, яка обіймала посаду голови військово-лікарської комісії районного ТЦК, визнано винною у службовому підробленні офіційних документів. Лише за задокументованими епізодами з її «допомогою» щонайменше 10 чоловіків призовного віку змогли ухилитися від проходження подальшої військової служби в лавах ЗСУ.

Співробітники поліції й надалі продовжують проводити заходи з викриття «схем» та осіб, причетних до їх функціонування, за допомогою яких чоловіки призовного віку намагаються уникнути мобілізації.

Так, 21 лютого оперативники управління стратегічних розслідувань у Черкаській області спільно зі слідчими обласної поліції викрили члена ВЛК на одержанні 7700 доларів за складання завідомо фальсифікованих висновків про стан здоров’я для подальшого зняття з військового обліку. За процесуального керівництва Черкаської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону фігуранту повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 369-2 (Зловживання впливом) Кримінального кодексу України

Раніше, 14 лютого, правоохоронці викрили чергову «схему» заробітку на ухилянтах — на Запоріжжі повідомлено про підозру учасникам злочинної групи, які за 6 000 доларів обіцяли посприяти у встановленні групи інвалідності для військовозобовʼязаного. Серед підозрюваних — працівники кількох місцевих лікарень — член лікарсько-консультативної комісії, працівник лабораторії та медсестра. Затримали організатора «схеми» після отримання 193 тис. грн від загальної суми хабаря. Усім фігурантам повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 369-2 (Зловживання впливом) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці й надалі проводитимуть комплексні заходи з метою виявлення, документування та запобігання правопорушень у цій сфері.

Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України 

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа