Набула чинності Постанова Кабміну про новий статус Інституту національної пам’яті

Кабінет Міністрів України офіційно оприлюднив Постанову про надання Українському інституту національної пам’яті статусу центрального орган виконавчої влади з реалізації державної політики у сфері відновлення та збереження національної пам’яті.

Відповідне рішення прийняв Кабінет Міністрів України 9 липня, проте лише зараз Постанову опублікували і вона набула чинності.

Відтепер УІНП – центральний орган виконавчої влади з реалізації державної політики у сфері відновлення та збереження національної пам’яті, діяльність якого спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра культури.

За словами першого заступника директора УІНП Аліни Шпак, повернення Інституту статусу органу влади створило можливості для формування системної політики національної пам’яті на урядовому рівні.

Одна з найважливіших реформ у гуманітарній сфері країн Центральної та Східної Європи, котрі пройшли через тоталітарне минуле, — реалізація політики національної пам’яті. Йдеться про впровадження системи заходів, спрямованих на збереження та відновлення пам’яті народу, подолання наслідків тоталітарного минулого та зміни суспільних відносин задля розвитку демократичних практик, дотримання прав та свобод людини, громадянської толерантності та відновлення справедливості щодо жертв політичних репресій, геноциду та злочинів проти людяності, які мали місце на території України у 1917–1991 рр.

Нагадаємо, що мета Українського інституту національної пам’яті (УІНП) полягає у розробці та втіленні державної політики національної пам’яті — системи заходів, спрямованих на збереження та відновлення пам’яті народу, подолання наслідків тоталітарного минулого та зміни суспільних відносин задля розвитку демократичних практик, дотримання прав та свобод людини, громадянської толерантності та відновлення справедливості щодо жертв політичних репресій, геноциду та злочинів проти людяності, які мали місце на території України у 1917–1991 рр.

Діяльність Інституту дозволяє забезпечити виконання положень Резолюції ПАРЄ 1481 (2006), Резолюції Парламентської Асамблеї ОБСЄ «Возз’єднання розділеної Європи» (2009), а також впровадити європейський підхід в політиці доступу до архівів, визначений Рекомендацією № R (2000) 13 Комітету міністрів Ради Європи, а саме доступу до архівів спецслужб із забезпечення обов’язкової можливості для кожного громадянина дізнатися об’єктивно про елементи своєї історії як невід’ємної ознаки демократії.

 

Прес-секретар УІНП

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа