НАБУ вважає безглуздими обмеження доступу Бюро до державних баз даних

Генеральна прокуратура України вважає, що витік інформації з Єдиного реєстру досудових розслідувань можна припинити, обмеживши доступ до реєстру директору та заступникам НАБУ.

Лист з відповідним змістом Бюро отримало 7 грудня 2016 року. Згідно з ним Юрій Луценко доручив переглянути, а, згодом, і звузити повний доступ до Єдиного реєстру досудових розслідувань керівництва НАБУ до можливості моніторингу проваджень, які розслідуються виключно детективами Бюро.

Нагадуємо, що раніше ЗМІ поширили інформацію, що доступ керівництва НАБУ до ЄРДР був обмежений нібито у зв’язку з несвоєчасним поданням директором Бюро відповідних паперів.

Зазначимо, що, відповідно до ст.17 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України», НАБУ має прямий доступ до автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів та банків даних, держателем (адміністратором) яких є державні органи. Згідно зі ст. 216 Кримінального процесуального кодексу України директору НАБУ надано право за погодженням з прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вирішувати питання про розслідування детективами Бюро злочинів, які віднесені до підслідності слідчих інших органів, що зумовлює необхідність надання повного доступу до ЄРДР.

Право директора та заступників НАБУ мати повний доступ до відомостей внесених до ЄРДР визначено Положенням про порядок ведення Реєстру, затвердженим наказом ГПУ від 6 квітня 2016 року, який було зареєстровано в Міністерстві юстиції України 5 травня 2016 року.

Відтак, твердження ГПУ, що доступ до Реєстру, наданий керівництву НАБУ, не ґрунтується на вимогах Закону вважаємо безпідставним.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа