НАБУ повідомили про підозру нардепу Дубневичу за розкрадання газу «Нафтогазу» на 2,1 млрд грн

nabu-logo

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) 10 жовтня повідомили народному депутату України про підозру в організації заволодіння природним газом на суму понад 2,1 млрд грн та легалізації незаконно отриманого прибутку. Йдеться про народного депутата Ярослава Дубневича.

Він є шостим підозрюваним у межах цієї справи. Іншим учасникам схеми про підозру повідомили у січні 2018р.

За версією слідства, впродовж 2013-2017рр народний депутат України організував заволодіння природним газом підконтрольними йому службовими особами Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ (Львівська обл.) на загальну суму понад 2,1 млрд грн.

Під його контролем підприємства-власники Новояворівської та Новороздольської ТЕЦ уклали низку угод про закупівлю в НАК «Нафтогаз України» природного газу для виробництва теплової енергії населенню. З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів «Нафтогаз» постачав комерційним ТЕЦ газ за пільговими цінами, суттєво нижчими від ринкових.

Однак, як встановили детективи НАБУ, «пільговий» газ Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ одержали незаконно, не плануючи використовувати його для виробництва тепла для населення. Натомість, цей газ вони використали у власній господарській діяльності для виробництва електроенергії, яку надалі реалізували ДП «Енергоринок» за ринковою ціною.

Внаслідок описаних дій із заволодіння природним газом прибутковість виробництва електроенергії Новояворівською та Новороздільською ТЕЦ у деякі періоди перевищувала 100% (проти 3-5%, закладених в тариф НКРЕКП на підставі поданих вказаними ТЕЦ документів та обгрунтувань).

Таким чином, на переконання детективів НАБУ, ТЕЦ отримали незаконний дохід (надприбутки) у сумі понад 3,5 млрд грн.

Завдяки співпраці НАБУ з іноземними колегами однієї з країн Європи вдалося відстежити та накласти арешт на кошти у розмірі €2,3 млн, які вніс на рахунок один із членів сім’ї народного депутата.

dubnewycz

Джерело: expro

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа