НАБУ і САП викрили злочинну групу на чолі з ексголовою аграрного комітету ВРУ, чинним міністром

НАБУ і САП викрили схему заволодіння державними землями у Сумській області загальною площею близько 2,5 тис. га та запобігли спробі заволодіння ще близько 3,3 тис. га. До складу злочинної групи на чолі з колишнім головою аграрного комітету ВРУ, чинним міністром, входили топпосадовці органів Держгеокадастру, а також особи, які контролювали діяльність цих органів, так звані куратори.

З відкритих джерел відомо, що головний підозрюваний – це  Микола Тарасович Сольський, Міністр аграрної політики та продовольства з 24 березня 2022 року.

За даними слідства, у 2017 році власник низки сільгосп компаній, який згодом став народним депутатом України IX скликання та очолив аграрний комітет ВРУ, у змові з головою Держгеокадастру України та кураторами органів Держгеокадастру вирішив заволодіти землею в інтересах приватного агрохолдинга. Йшлося про ділянки, які перебували у користуванні двох держпідприємств на Сумщині. 

Схема реалізовувалась у кілька етапів. 

Спочатку її учасники забезпечили знищення документів, на підставі яких держпідприємства мали право постійного користування землею. Через їх відсутність обласний Держгеокадастр склав акт про самовільне зайняття цих ділянок державними підприємствами. 

Аби унеможливити передачу землі стороннім особам її включили до переліку на аукціон з права оренди, однак жодних торгів так і не було проведено. 

Надалі за допомогою підконтрольних посадовців обласного Держгеокадастру ділянки передали у приватну власність заздалегідь визначеним громадянам під виглядом реалізації їх права на безкоштовну землю. При цьому умовою отримання землі у власність було підписання договору про її передачу в оренду агрохолдингу ще до моменту отримання. 

Унаслідок реалізації оборудки у 2017-2021 рр. учасники схеми заволоділи 1250 земельними ділянками загальною площею 2493 га, вартість яких на момент вчинення злочину становила понад 291 млн грн. Вони також здійснили спробу заволодіти 3282 га землі вартістю близько 190 млн грн, однак їм завадили детективи НАБУ та прокурори САП, які провели обшуки та наклали на ділянки арешт.

Про підозру наразі повідомили 12 особам, серед яких:

  • колишній голова аграрного комітету ВРУ;
  • колишній голова Держгеокадастру України; 
  • керівник Держгеокадастру в Сумській області; 
  • двом кураторам органів Держгеокадастру; 
  • службовим особам Держгеокадастру Сумської області; 
  • директору аграрного холодингу;
  • іншим особам, які сприяли вчиненню злочину. 

Кваліфікація: ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 191 КК України.

Застереження. Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

nabu.gov.ua

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа