НАБУ і САП відправили на лаву підсудних двох учасників схеми закупівлі газу для потреб УЗ за завищеними цінами

Йдеться про екскерівника філії «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця» та власника ТОВ, дії яких кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 КК України.

Як встановило слідство, з грудня 2016 по січень 2020 рр. службові особи філії «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця» у змові з представниками газових компаній організували закупівлі «блакитного палива» в обхід тендерних процедур. Крім того, учасники схеми узгодили додаткову націнку на постачання газу, яка у різні періоди становила від 200 до 1000 грн на тис. куб. м. При цьому посадовці АТ «Укрзалізниця» були поінформовані про вигідніші цінові пропозиції, які надходили від учасників ринку газу, проте ігнорували їх, фактично надаючи перевагу обраним компаніям. Отримана неправомірна вигода розподілялась між широким колом учасників злочинної змови.

Схему викрили у червні 2023 року, а у жовтні слідство стосовно двох її учасників завершили

Під час розслідування, яке НАБУ і САП розпочали у лютому 2020 року, одна з приватних газових компаній перерахувала «Укрзалізниці» понад 68 млн грн як частину збитків, заподіяних нею товариству впродовж 2016-2020 рр.

nabu.gov.ua

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа