На Житомирщині виявили шахрайські оборудки на 9,3 млн грн під час ремонту станції магістрального нафтопроводу

Прокурор Звягельської окружної прокуратури скерував до суду обвинувальний акт стосовно трьох директорів приватних товариств за фактом шахрайства, вчиненого у великих розмірах, та службовому підробленні (ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 366 КК України).

Крім цього, у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України), обвинувачують керівницю підрозділу АТ «Укртранснафта».

За даними слідства, київські підприємства зобов’язалися протягом 2018-2021 років реконструювати станцію магістрального нафтопроводу, що у Звягельському районі. На ремонтні роботи, які здійснювалися з метою посилення антидиверсійного та антитерористичного захисту, з бюджету було виділено майже 130 млн грн.

Проте підрядники провернули шахрайську схему, унаслідок якої заволоділи бюджетними коштами на суму 9,3 млн грн.

Так, закуплені у товаровиробників будматеріали провели через низку фіктивних «транзитних» операцій. Для цього використали підконтрольні підприємства, з якими уклали удавані угоди. У такий спосіб у 2-3 рази завищили вартість матеріалів для реконструкції станції. Звітуючи перед замовником, до офіційних документів та актів виконаних робіт внесли неправдиві відомості.

Уповноважена особа Укртранснафти – керівниця структурного підрозділу – не забезпечила фахового контролю та належної перевірки наданих підрядником звітів.

Наразі прокурором заявлено позов щодо стягнення з обвинувачених заподіяної держпідприємству майнової шкоди у повному обсязі.

Також накладено арешт на майно фігурантів вартістю понад 6 млн грн, а саме, дві квартири у Києві та на Хмельниччині, два автомобілі, автопавільйон та частку статутного капіталу приватного підприємства у м. Рівному.

Досудове розслідування проводив Звягельський райвідділ поліції, оперативний супровід забезпечувало УСБУ в області.

Санкція суворішої, ст. 190 КК України, передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Житомирської обласної прокуратури, 28.10.2024

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа