На Закарпатті СБУ стала на бік церкви країни-агресора проти УГКЦ

У селі Дунковиця Іршавського району Закарпатської області склалась напружена ситуація через незаконне будівництво споруди РПЦ в Україні (УПЦ МП).

99% мешканців села є греко-католиками, але представники монастиря РПЦвУ з недалекого Сільця намагаються створити осередок Московського Патріархату у Дунковиці, повідомляє видання Трибуна.

Бич

Як повідомлялось раніше, у цьому селі архимандрит РПЦвУ Кирил придбав занедбаний будинок нібито для своїх хворих матері та брата, але стало відомо, що там планується організувати монастир (чи скит). Священнослужитель вже встряг у побутові конфлікти з сусідами. У відповідь жителі Дунковиці зібрали понад 700 підписів (все населення Дунковиці складає близько 800 осіб) проти створення осередків релігійної організації, центр якої знаходиться в країні агресора.

Днями редакція “Трибуни” отримала листа з інформацією про те, що співробітники Хустського відділу СБУ здійснюють тиск на на греко-католицького священника Михайла Бича та мешканців Дунковиці, які виступили проти незаконного будівництва споруди РПЦвУ.

Видання опублікувало листа, зберігаючи стилістику та орфографію:

“У селі Дунковиця Іршавського району без жодних документів, порушуючи всі норми Законодавства України, розпочалось будівництво монастиря московського патріархату. Громада села зібрала підписи проти такого будівництва і відповідно написала звернення до голови Кам’янської ОТГ Станинець Михайла Михайловича. Відповідь громаду незадовільнила.

Люди зібравшись біля приватного житлового будинку, який придбав у селі Дунковиця, 204 Архимандрит Кирил, попросили щоб він надав пояснення, що саме він будує, нащо отримали відповідь :”МІЙ БУДИНОК, МОЯ ПРИВАТНА ВЛАСНІСТЬ, БУДУЮ ЩО ХОЧУ…” Жителів така відповідь обурила і вони викликали на вище вказану адресу голову ОТГ. Станинець М. запевнив громаду, що ніхто ніякі дозволи не просив і не отримав на будівництво монастиря у селі Дунковиця. Коли разом з громадою він запитав Архимандрит Кирила, що ви тут хочете будувати, отримав відповідь : “ВИ ЗНАЄТЕ, ЩО ТУТ БУДУЄТЬСЯ…” – спільної мови так і невдалося знову знайти.

Через деякий час громада знову звертається до голови ОТГ і просить зібрати сільскі збори, щоб вирішити конфліктну ситуацію яка почала складатися в селі. Пройшов не тривалий час, як на подвір’ї Архимандрит Кирила встановлюють і освячують хрест конфесії яка не є зареєстрованою в селі.

02.06.2020 відбулися сільські збори на які нез’явився ні Архимандрит Кирил, ні його підтримка. Громада села добивається того щоб це будівництво було припинено так як у них виникають сумніви, що це будівництво є незаконним і що немає відповідних дозволів та документів.

Після обурення жителів села та численних звернень до голови Кам’янської ОТГ, на греко-католицького священника та мешканців села починає робити тиск Служби Безпеки України. В особі співробітників Хустського відділу СБУ Шоваг Ярослава Михайловича та Габрин Івана Сергійовича та захищати інтереси НЕЗАКОННОГО БУДІВНИЦТВА УПЦ МП…”

Викладене вище підтвержується дописом у соцмережі Фейсбук мешканки села Дунковиця.

image-1

Зокрема, жінка наголошує, що місцеві жителі не проти будівництва монастиря, вони проти будівництва монастиря Московського Патріархату.

Також Світлана закидає голові ОТГ співпрацю з представниками СБУ, які залякують священника УГКЦ.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа