На Сумщині у розпалі декомунізація

Скоро у Сумах має з’явитися вулиця Івана Харитоненка. Сумчани мають намір ушанувати пам’ять свого земляка, відомого землевласника, цукрозаводчика та мецената, який свого часу дуже багато зробив для міста. А саме – назвати на його честь одну із вулиць, яка досі мала назву Червонозоряна. Рішення про це прийнято депутатами під час чергової сесії міськради. Для перейменування обрано саме вулицю Червонозоряну, оскільки вона територіально наближена до рафінадного заводу, збудованого Іваном Харитоненком.

Загалом у рамках виконання закону України про декомунізацію у Сумах планується перейменувати понад 70 вулиць та провулків, назви яких так чи інакше пов’язані з радянським періодом в історії України. Приміром, вулицю Павлика Морозова пропонується перейменувати на вулицю Олега Ольжича, а вулицю Борців Революції – на вулицю Івана Мазепи. Низці вулиць мають офіційно повернути їхні історичні назви, як-то Суханівський провулок, Митрофанівська вулиця тощо. Буде знайдено також вулиці, які назвуть на честь героїв Небесної сотні, сумських героїв АТО.

«Питання щодо перейменувань топонімічних назв нашого міста активно обговорювалось ще наприкінці 80-х – початку 90-х років, тепер уже ХХ століття, – пише у своєму блозі сумський краєзнавець В’ячеслав Артюх. – Але досі ми мали лише поодинокі зміни у назвах вулиць».

Тим часом, переконаний він, топонімічні назви впливають на формування почуття, як місцевого, так і загальнонаціонального патріотизму. Звідсіля і та увага, яка постійно приділялась національно свідомими громадянами проблемі найменування того окультуреного простору, що в ньому повсякдень перебуває людина.

Незважаючи на величезні геополітичні, національні та культурні зміни, що відбулись у світі за останні 25 років (потрібно згадати такі епохальні події, як розпад світової комуністичної системи та здобуття Україною незалежності), назви вулиць міста Суми до цього часу консервують у масовій свідомості образ типового провінційного міста Совєтського Союзу з його вулицями Комінтерну, 40-річчя Жовтня, Свердлова, газети «Правда», пров. Павлика Морозова і т.п. Вступаючи у відвертий конфлікт із сьогоднішніми реаліями, частина назв вулиць відображає вузькопартійні цінності тоталітарної комуністичної ідеології; шовіністичні принципи моделі «єдіного совєтського народа», як прихованого варіанту ідеї «вєлікой русской нації»; космополітичні абстрактні ідеали.

В’ячеслав Артюх зазначає: імена визначних діячів, що надавались вулицям – це стандартний набір топонімічних назв для усього Совєтського Союзу, що представляють офіційну комуністичну ідеологію та російський великодержавний шовінізм. Якщо ж назвам вулиць надавались імена українських діячів, то лише із неполітичної сфери (культура, наука, почасти військова сфера), і знову ж – це дозволені, офіційно прийнятні імена, ті, що вписувалися у концепцію нової т.зв. соціальної спільноти – совєтського народу.

У назвах вулиць виразно проглядається російська шовіністична тенденція, яка чомусь офіційно подавалась як інтернаціоналізація, стирання національних ознак на шляху до комунізму і т.п. У Сумах 87 вулиць було названо іменами російських діячів науки і культури і лише 23 – іменами українських.

Тож метою перейменування є: через нові назви вулиць та повернення старих відновити образ неповторної культурної та історичної індивідуальності нашого міста, як міста Слобідської України; сприяти формуванню національної самосвідомості, особливо серед молодого покоління; посилити механізми ідентифікації жителів міста зі своєю «малою батьківщиною».

Наразі процес декомунізації активізовано. І стосується це не лише заміни старих топонімів на нові. Так, нещодавно з фасаду колишнього районного будинку культури у місті Ямпіль нарешті прибрали меморіальну дошку, яка прославляла 5-ту річницю «Жовтневої революції».

Меморіальна дошка розміром 40 на 50 см була встановлена у 1965 році, напис на ній проголошував: «Мы, Делегаты 5 Ямпольского волостного съезда Советов, приветствуем Вас, великого вождя пролетариата и беднейшего крестьянства по случаю 5 годовщины Октябрськой революции. Обсудив все хозяйственные вопросы, даем клятву бросить все силы и энергию на восстановление сельскохозяйственной жизни страны и укрепление Советского аппарата. Да здравствует власть Советов! Да здравствует победа над разрухой! Да здравствует Союз Советских социалистических республик и великие вожди пролетарской революции! Да здравствует Красная Армия, стойко охраняющая интересы трудящихся! По уполномочию волостного съезда Президиум: Наймушин, Звянцев, Каленчук». В этом доме 7 ноября 1922 года состоялся 5 съезд Советов Ямпольской волости».

Така ж доля спіткала і дошку на фасаді будівлі районної державної адміністрації, що розповідала про діяльність Ямпільського підпільного райкому Комуністичної партії.

Проте, пам’яток тоталітарного минулого досі вистачає як на Сумщині, так і в інших українських містах, тож роботи попереду багато.

Алла Акіменко

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа