На Соборі Ієрархії Елладської церкви українське питання озвучить архієпископ Ієронім

Ellada

Чергове засідання Собору Ієрархії - вищого керівного органу Елладської православної церкви - заплановано на 8-11 жовтня. На офіційному сайті ЕПЦ оприлюднено порядок денний, в якому розгляд питання визнання ПЦУ не заплановано. Це дало привід деяким медіа зробити висновок, що це питання буде перенесено аж на 2020 рік, і що помісні церкви наполегливо уникають винесення свого вердикту. Проте, за інформацією VIMAORTHODOXIAS, проблему визнання ПЦУ винесе на обговорення безпосередньо архієпископ Афінський Ієронім в позачерговому порядку.

Нагадаємо, що Священний Синод ЕПЦ наприкінці серпня підтвердив право та привілей архієпископа Ієроніма одноосібно займатись питанням визнання ПЦУ. Проте Ієронім вирішив розділити з усіма ієрархами ЕПЦ відповідальність за прийняте рішення. Про те, що синодальні комісії винесли позитивний вердикт щодо визнання ПЦУ, стало відомо грецьким журналістам. Якщо архієпископ Ієронім рекомендуватиме визнати ПЦУ, у Собору Ієрархії немає причин його не підтримати. Рішення Собору є дійсним, якщо воно схвалено більшістю голосів. Проте наразі немає інформації, яким буде результат розгляду українського питання 8 жовтня. Адже, за визнанням ієрархів помісних церков, у випадку визнання ПЦУ Москва готує вторгнення на канонічну територію тих помісних церков, які підтримають Вселенського патріарха по Україні.

Зауважимо, що саме Елладська церква є найбільш законодавчо захищеною церквою від будь-якої агресії РПЦ на території Греції.

Джерело: cerkvarium

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа