На сайті Президента збирають підписи за звільнення суддів Конституційного суду

Громадський люстраційний комітет збирає підписи за електронну петицію до Президента України з вимогою видати Указ Президента, яким припинити повноваження Голови Конституційного Суду України Юрія Бауліна та судді КСУ Сергія Вдовіченка у зв’язку з порушенням ними присяги судді. Відповідний текст на офіційному сайті Президента опублікувала голова Ради ГО «Громадський люстраційний комітет» Олександра Дрік.

Серед суддів КСУ, які протягом 2010-2013 років приймали рішення, що дозволили Януковичу сконцентрувати в своїх руках владу, семеро досі залишаються на своїх посадах. Двоє з них — Голова Конституційного Суду України Юрій Баулін та суддя Конституційного Суду України Сергій Вдовіченко — призначені за квотою Президента України.

«Їхнє перебування в складі єдиного органу конституційної юрисдикції в Україні не тільки підриває довіру суспільства до інститутів влади, які утверджуються на крові загиблих героїв, але й становить пряму загрозу формуванню демократії в Україні на підставах законності і справедливості», – сказано в петиції.

В документі зазначено, що ще попередній склад парламенту постановив достроково припинити повноваження суддів, які порушили присягу судді. Відповідно до цієї постанови ВРУ звільнила 5 суддів КСУ, призначених за квотою парламенту. Аналогічно  в.о. Президента Олександру Турчинову було запропоновано звільнити з посад суддів КСУ, які були призначені Президентом України, а саме Юрія Бауліна та Сергія Вдовіченка. Проте питання про звільнення цих суддів з посад не вирішене  і до сьогодні.

Також в петиції йдеться про те, що навесні представники ГПУ та СБУ заявляли про наявність доказів причетності суддів КСУ до злочинної змови з метою узурпації влади Януковичем. Проте незважаючи на тривалий час розслідування кримінального провадження та наявність доказів участі у злочинній змові з метою узурпації влади Генеральною прокуратурою України й досі не було оголошено жодної підозри суддям Конституційного суду, що може свідчити про умисне затягування правоохоронними органами розслідування цієї справи.

23 жовтня під час розгляду КСУ справи за конституційними поданнями Верховного Суду України та 47 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України окремих положень Закону України «Про очищення влади» представник ВРУ на засіданні, народний депутат Єгор Соболєв подав клопотання про відвід 7 суддів Конституційного Суду через конфлікт інтересів.

Нагадаємо, з 2010 по 2013 рік ці судді ухвалили щонайменше 5 рішень, які дозволили «Партії регіонів» на чолі з Януковичем отримати повний контроль над всіма гілками влади: сформувати парламентську більшість, надати майже необмежені повноваження Президенту, замінити все керівництво центральних органів виконавчої влади, обмежити право особи на захист в суді своїх інтересів, «вручну» регулювати рівень соціальних виплат і унеможливити проведення місцевих виборів в Києві (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/775-18).

Ознайомитись з повним текстом петиції та підтримати її ви можете за посиланням:

https://petition.president.gov.ua/petition/17736

З повагою,

команда Громадського люстраційного комітету

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа