На “Русскій марш” башкири відповіли “башкирською ходою” в Уфі. Затримано шість осіб

У суботу, 29 листопада, в столиці Башкортостану відбулася хода “Башкорт Юли” на честь річниці проголошення незалежності Башкортостану в 1917 році. Кілька десятків людей пройшлися центральними вулицями Уфи і поклали квіти до пам’ятної дошки засновника Башкирської республіки Ахмет-Заки Валіді. Акція завершилася випусканням синіх, зелених і білих повітряних кульок у кольорах прапора Башкортостану.

Спостерігали за акцією близько 40 працівників поліції. Хода і мітинг проходили в рамках російського законодавства, проте протягом дня поліція затримала шістьох активістів.

Організатором маршу виступив опозиційний молодіжний рух “Кук Буре”. “Башкорт Юли” став відповіддю башкир на спробу проведення “російського маршу” в Уфі 6 листопада. Тоді молодіжний рух “Башкорт” спробував розігнати учасників маршу, але в результаті і башкирські активісти, і російські неонацисти були затримані.

У заяві “Кук Буре” з приводу “Русского маршу” йшлося про те, що башкири не повинні йти у фарватері російських шовіністів, але самостійно формувати порядок денний башкирської політики.

У зверненні організації з приводу “Башкирського маршу” говориться:

“Сьогодні, в часи, коли сам факт необхідності існування Республіки Башкортостан ставиться федеральним центром під сумнів, коли постійно дискредитуються і усуваються основні положення в Конституції РБ, коли право на самовизначення башкирського народу нав’язливо зводиться до національно-культурної автономії, Башкирський правозахисний рух” Кук Буре “закликає всіх прихильників і патріотів Башкортостану до об’єднання громадян і висловлення підтримки нашої республіки.

Нам не дали провести традиційний мітинг 11 листопада в День прийняття декларації про державний суверенітет Башкортостану, не дозволили башкирську хода, але ми не повинні відступати від ідеологічних принципів башкирського національного руху, відповідно до яких день створення Першої Башкирської республіки повинен бути підтриманий усіма народами Башкортостану. Наш обов’язок – взяти реванш і провести 29 листопада 2014 масову ходу башкирських патріотів. ”

29 листопада 1917 була проголошена незалежність республіки Башкурдістан, було створено уряд і армію держави. У 1919 році вона підписала договір з РРФСР про умови входження до складу радянської Росії, але вже через рік більшовики порушили домовленості, що призвело до низки повстань.

Націонал-демократичні організації башкирів і інших народів Росії раніше висловлювали свою підтримку українцям і кримським татарам у зв’язку з окупацією Криму і війною на Донбасі.

-Au67XOaOQI

Фото ходи “Кук Буре”

Bash1920

Карта Башкортостану, 1920 р.

Validi

Засновники Башкортостану - А. Валіді, А. Інан, Г. Таган

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа