На призвіднику одеської трагедії 2 травня 2014 року шапка горить

Звісно, що той, хто  найголосніше кричить «Тримай злодія!», сам злодій. Це підтверджує кремлівська пропаганда, яка у переддень роковин трагічних подій в Одесі 2 травня 2014 року розпочала шалений інформаційний наступ на Україну. Такими можна вважати розповсюдження Москвою в Раді Безпеки ООН проекту заяви відносно тих подій, так і запланований в Південну Пальміру візит політичних союзників РФ із Європи.

Вирядившись у тогу миротворців, Росія закликає розслідувати події дворічної давності. Постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін, потираючи руки від задоволення, очікує, якою буде реакція членів Ради Безпеки. Саме ж засідання Радбезу ООН відбудеться за ініціативою України. Президент України Петро Порошенко зазначив, що Київ порушить там питання про невиконання Росією мінських угод. Про те, що спостерігачі ООН в Україні ще у червні 2014 року підтвердили, що у трагічних подіях 2 травня в Одесі брали участь спецслужби Росії, Віталій Чуркін воліє не згадувати. А там у доповіді Місії ООН з прав людини зазначено, що спостерігачі знайшли докази підготовки всіх заворушень на Куликовому полі та в одеському Будинку профспілок російськими спецслужбами. Достовірно відомо про участь двох офіцерів ГРУ.

Вкрай зухвало поводиться натхненник цієї трагедії Володимир Путін. Він постійно повторює, що «всупереч заявам русофобських пропагандистів, ні в жодного із провокаторів не було громадянства РФ», що в усьому винні бандерівці. Більше того, кремлівський карлик не виключає повторення одеської трагедії. А ось одесити вважають саме Путіна винуватцем «кривавої п’ятниці». Це засвідчило опитування, проведене на місцевому сайті 0.48. Путіна вважають винним в трагедії  35,2% учасників голосування, а 33,4% покладають всю провину на прихильників «русского міра» – сепаратистів.

Неприхованим лицемірством стане оголошена на 2 травня в Москві акція «Пам’ятаємо», присвячена роковинам одеської трагедії. Як і минулого року, вона відбудеться біля приміщення украинского посольства в РФ. Після читання віршів і хвилини мовчання учасники покладуть квіти до монументу міста-героя Одеси в Александровському саду. Там знову буде імпровізована вулична виставка фотографій пожежі в Будинку профспілок «Дім війни», плакати «Не забудемо, не простимо!», «Ні фашизму!»,

Не виключено, що 2 і 9 травня в Одесі можуть відбутися провокації, остільки Кремль не втратив інтерес до цього міста, а в мерії залишилися проросійські депутати. Так вважає екс-мер Одеси, колишній народний депутат України Едуард Гурвіц. Він нагадав, як два роки тому кількатисячний натовп кричав: «Путін, приходь!». «А тепер вночі тітушки, такі ж, як при Януковичу, що збираються тими ж людьми, тим же нинішнім мером Трухановим, який організовував їх тоді, б’ють мітингуючих», – підкреслив Гурвіц. За його словами, Одеса зараз цікавить Росію набагато більше, ніж Донецьк і Луганськ, а уряд не робить всього можливого, щоб припинити бандитські виходки і змінити атмосферу в місті.

Тим часом правоохоронці готуються до різних ситуацій, що можуть виникнути 2 травня. Майже 3000 чоловік вийде на охорону правопорядку. Нині вони проводять превентивні заходи, намагаються виявити можливих провокаторів. Тим часом армія влаштувала навчання спецназу військово-морських сил: морські піхотинці вже відпрацьовують контртерористичні дії. МВС перекинуло на околиці Одеси частини полку «Азов» із найсучаснішою технікою – теж на навчання. Всі вони готові миттєво відреагувати на будь-які виклики. А заступник глави МВС Зорян Шкіряк розповів про підготовку правоохоронних органів до подій в Одесі 2 травня. Чиновник попередив, що не дасть використовувати ситуацію на користь провокаторів, щоб дестабілізувати ситуацію в регіоні. «Не дай Господь, в таких провокаторів з’явиться в руках зброю, реакція правоохоронців буде відповідною, тобто буде стрілянина на поразку», – сказав він.

Сергій Горицвіт

1 Одеські активісти доправили двійника Путіна у психіатричку

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа