На пресинг “в’язня Кремля” Афанасьєва працюють п’ять федеральних відомств

Тиск на в’язня Кремля Геннадія Афанасьєва, що відбуває покарання в Республіці Комі, – посилюється. Про це повідомляє в інтерв’ю його адвокат Олександр Попков.


Він стверджує, що в кампанію з тиску на громадянина України залучені п’ять російських відомств, які злагоджено працюють на пресинг Афанасьєва. Це – Министерство иностранных дел, Федеральная служба исполнения наказаний, Федеральная служба безопасности, Министерство внутренних дел и Федеральная миграционная служба.
 
Їх зусилля спрямовані як на психологічний, так і на фізичний тиск на Геннадія.
 
Наприклад, МЗС Росії поставило під сумнів автентичність переданого до канцелярії особисто українським консулом закордонного паспорта Геннадія, а оперуповноважений пообіцяв Гені його “загубити” та вимагав зректися документу, стверджуючи, що в паспорті не його підпис. При цьому, в’язня обманом сфотографували для паспорту російського.
 
Афанасьєв постійно перебуває в штрафному ізоляторі за очевидно надуманими приводами, усього з лютого цього року він провів там 42 дні, і ще 15 в нього – попереду. А невдовзі він може бути етапований до ще суворіших умов утримування – в одну з тюрем Красноярського краю.
 
Окрім того, до нього регулярно здійснюють негласні візити представники різних відомтсв, натякаючи, що йому не варто привертати до себе надто інтенсивної уваги.
 
Іноді вдаються до фізичних впливів. Щоправда, довести намір тут – складно:
 
“А 14 квітня о 5 ранку йому “впустили” на стегно відкидне ліжко.
Ліжка в камері влаштовані так, що опустити їх може тільки конвой і тільки зовні, з коридору, всередині камери сам ув’язнений зробити цього не може. Удар був досить сильним, медик зафіксував гематому 10 на 4 сантиметрів, хоча допомоги не надав. Гена написав про це в Слідчий комітет, в тому числі, про те, що під час цієї події за ним спостерігали три людини. Можемо припустити, що хтось із них спостерігав за Геною, а інший в цей час відкинув ліжко. Очевидно, що це ще один із методів тиску,” – розповідає Олександр Попков.
 
Правозахисна кампанія LetMyPeopleGo зауважує, що з усіх 28-ми в’язнів Кремля саме на Гену Афанасьєву здійснюється найпотужніший тиск.
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа