На Полтавщині стартувала літня школа гончарства

1 липня 2024 року на базі Національного музею-заповідника українського гончарства стартувала Е-літня Академія гончарства для харизматиків романтиків, диваків і діячів. Це – літня школа гончарства, яка має на меті надати основні навички для оволодіння давнім українським ремеслом.

Після вимушеної трирічної паузи Музей-заповідник усе ж наважився водинадцяте провести навчальну сесію для тих, хто шукає глину в своєму житті, прагне нових знань і життєвих орієнтирів.

Цьогоріч у літній школі гончарства навчатимуться одинадцятеро учасниць з Полтави, Львова, Київщини, Дніпропетровщини, Закарпаття та Саудівської Аравії. Вони різні за віком і фахом, однак усіх їх об’єднує любов до національної культури, захоплення гончарством, бажання наповнити власний простір і світ навколо красою українського мистецтва.

За традицією, під час урочистої церемонії відкриття Академії учасники освятили почин навчання свистом глиняних півників і віддали шану опішненській землі, закопавши горщик із кашею. Символічно об’єднав «посвячених» у гончарську науку обряд глинопомазання, спільного гончарювання та розпалювання горна.

Упродовж 21 дня навчання учасниці здобуватимуть нові знання під наставництвом кураторів – Оксани Яценко, Наталі Кормелюк, Сергія Радька та Наталі Матвійчук. Майстер-класи, лекції, мистецькі зустрічі та презентації мають допомогти «академістам» глибше пізнати традиції українського гончарства і віднайти власний творчий шлях.

Жанна Невкрита,

інформаційна служба Національного музею гончарства

Фото Тараса Пошивайла

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа