На Одещині організували закупівлю вуличних світильників в обхід тендерів – 16 млн. збитків

НАБУ і САП спільно з СБУ викрили завдання додаткових 10,4 млн грн збитків при закупівлі вуличних світильників для потреб однієї з територіальних громад Одещини. Завдання ще 6 млн грн збитків викрили у листопаді 2023 року.

За даними слідства, у 2018 році депутат Одеської обласної ради VII скликання організував укладання селищним головою тергромади договорів на облаштування вуличного освітлення з підконтрольним йому товариством в обхід тендерних процедур.

Учасники змови штучно розділили предмет закупівлі на частини (окремі вулиці населеного пункту), кожна з яких за вартістю робіт не перевищувала 1,5 млн грн, що дозволило замовнику укласти договори без застосування електронної системи закупівель. Це дозволило підряднику завищити вартість продукції у понад 6 разів. 

Надалі депутат облради організовував підроблення актів приймання виконаних будівельних робіт, в які внесли неправдиві дані щодо понесених витрат. Це і стало підставою для перерахування підряднику завищеного платежу.

Унаслідок таких дій у 2018-2020 рр. державі заподіяно 16,4 млн грн збитків.

Про підозру повідомили трьом членам організованої групи: 

  • депутату Одеської обласної ради (організація зловживання службовим становищем та службового підроблення); 
  • директору підконтрольного йому товариства (пособництво у зловживанні службовим становищем та службове підроблення); 
  • колишньому селищному голові однієї з територіальних громад Одещини (зловживання службовим становищем та службове підроблення).

nabu.gov.ua

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа