На одеській митниці викрили схему, яка “економила” 30% податків

На Одеській митниці викрита корупційна схема, внаслідок якої здійснюється продаж імпортного товару за готівку, а через ряд підставних фірм продаються документи для подальшого відшкодування ПДВ. Про такі дії з боку митників, які завдають мільярдних збитків державі, заявив член МДО «Депутатський контроль», народний депутат України Максим Поляков (фракція «Народний фронт») під час брифінгу в парламенті.

За словами парламентаря, при цьому товар трансформується у потрібний замовнику фіктивного ПДВ, наприклад, фрукти – в запчастини. А підприємства діють не більше року, а потім стають фіктивними банкротами.

«Також встановлено, що оформлення товарів на Одеській митниці здійснюється із заниженням їх митної вартості, із зазначенням неправдивої інформації про кількість та вагу товару. Усе ці дії грубо порушують закон України і завдають прямі мільярдні збитки державному бюджету», – наголосив Максим Поляков.

Так, у 2015 році на Одеській митниці здійснено митне оформлення 6 тисяч митних декларацій імпорту товарів. Їх задекларована митна вартість – 11,4 млрд. гривень . Відповідно до бюджету сплачено митних платежів на суму 2,72 млрд. гривень. Як зазнають експерти, за попередніми підрахунками внаслідок суттєвого заниження митної вартості, держава недоотримує близько 30% податків.

Також Максим Поляковназвав найбільших імпортерів, які, маючи корупційні зв’язки з посадовими особами Одеської митниці, оформлюють ввезений на територію України товар із заниженням його реальної вартості:

ПП «МАРВЕЛ-17»

ТОВ «ЛОРН ТОРГ»

ТОВ «ПОЛІ-ТОРГ»

ТОВ «ТЕРРА ОПТСЕРВІС КОМПАНІ»

ТОВ «ВЕРШИГОРАЙ»

ТОВ «НОРЛАНД»

ТОВ «ІНТЕРКОМПЛЕКС»

ТОВ «О-ТДЗ»

ТОВ «РАББІ»

ТОВ «ЛАЙТМІКС»

ТОВ «ЛОРЕНЦО»

ПП «ЛЕОН КАМПЛНІ»

ТОВ «ІНВЕСТ СЕІЛ»

ТОВ «ГЄАЛАН»

На думку депутата, саме ці фірми забирають мільярди гривень із державного бюджету України, а значить – із кишені кожного її громадянина.

МДО «Депутатський контроль»звернулося до Голови ДФС України Максима Мокляка з вимогою припинити корупційні дії на Одеській митниця шляхом звільнення та притягнення до кримінальної відповідальності посадових осіб.

Нагадаємо, нещодавнооргани прокуратури за зверенням «Депутатського контролю» порушили кримінальне провадження проти в.о. начальника Одеської митниці Володимира Передерія за зловживання владою та службовим становищем при оформленні експортерами товарів та за Розпорядження, за яким прослідковується корупційна складова за здійснення митних процедур.

Кримінальне провадження відкрито за ст.364 ККУ(зловживання владою або службовим становищем), яке передбачає позбавлення волі строком від 3 до 6 років.

Джерело: Received: from smtp701.usndr.com (smtp701.usndr.com [185.18.52.224] (envelope-from [email protected])) Tue, 21 Apr 2015 13:48:09 +0000

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа