На мобілізацію лікарів можуть накласти додаткові обмеження

Народний депутат   Костянтин Яриніч підготував та вніс до Верховної Ради законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення порядку призову на військову службу медичних працівників)» (реєстраційний номер 2145).

Документом, зокрема, пропонується надати право на відстрочку від призову на строкову військову службу медичним працівникам у міській місцевості, за умови повного навантаження на займаній посаді. Зараз, згідно закону «Про військовий обов’язок і військову службу» таким правом користуються сільські лікарі. Також законопроект пропонує обмежити призов лікарів на військову службу під час мобілізації в закладах охорони здоров’я, в яких укомплектованість штатних лікарських посад є нижчою ніж середній показник укомплектованості медичних закладів системи охорони здоров’я України.

«Сьогодні проблема кадрового дефіциту залишається однією з основних проблем галузі охорони здоров’я, що, в свою чергу, не дозволяє забезпечити рівний доступ всіх членів суспільства до медичних послуг високої якості, – відзначив Костянтин Яриніч. – Нерегульований призов на військову службу під час часткової мобілізації лікарів може призвести до обмеження конституційного права громадян України на охорону здоров’я, медичну допомогу, ефективне і доступне медичне обслуговування. При недостатньому рівні укомплектованості медичних закладів лікарями подальше зменшення їх кількості призведе до збільшення навантаження на інших працівників системи охорони здоров’я, що матиме негативний вплив на якість надання медичних послуг та загалом роботу медичних закладів».

Джерело

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа