На місці створення підпільного парламенту пройшов круглий стіл «УГВР і сьогодення»

круглий стіл

В неділю, 13 липня, у селі Сприня Самбірського району на території спортивно-туристичного оздоровчого комплексу імені Президента УГВР Кирила Осьмака в рамках заходів з відзначення 70-річчя створення Української Головної Визвольної Ради пройшов круглий стіл «УГВР і сьогодення».

Під час круглого столу, в якому взяли участь депутати Львівської обласної ради Андрій Холявка, Юрій Зірченко, кандидат історичних наук, директор видавництва «Літопис УПА» Микола Посівнич, голова ЛОО спілки офіцерів України Петро Костюк, кандидат філософських наук, головний редактор Львівського міліарного альманаху «Цитаделя» Олег Фешовець, а також дочка Президента УГВР Кирила Осьмака Наталя Осьмак, голова Самбірської районної ради Андрій Бобак, голова об’єднання Товариств депортованих в Україні, голова товариства «Надсяння» Володимир Середа, голова Всеукраїнського братства вояків УПА Богдан Борович, голова Львівської обласної спілки політичних в’язнів в Україні Степан Яхницький, отаман Українського козацтва Всеволод Іськів, голова Благодійної кредитної спілки Петро Маковський.

Модератором круглого столу виступив голова Львівського обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Ярослав Пітко.

Учасники круглого столу обговорили низку доповідей, серед яких «УГВР і сьогодення». За результатами обговорення учасники круглого столу прийняли резолюцію, яку також підтримали учасники Віча, що проходило в день відзначення 70-тиріччя створення УГВР.

 

Резолюція круглого столу на тему:

«УГВР і сучасність»

13 липня 2014 року

с. Сприня Самбірський район Львівська область

 

Створення Української Головної Визвольної Ради (УГВР) стало головним етапом визвольної боротьби українського народу під час Другої світової війни, яскравою сторінкою споконвічної боротьби нашого народу за свободу і Незалежність України. Заснування та діяльність цього потужного всеукраїнського представницького органу стало наступним логічним кроком українського державотворення у ХХ столітті, після спроби відновлення Української Держави 30 червня 1941 року у Львові.

Українську Головну Визвольну Раду було створено на демократичній основі, що давало можливість залучити до участі в ній всі  самостійницькі сили, що діяли в Україні.

Таким чином створення і діяльність УГВР була логічно правильним, кроком політичного керівництва ОУН – Б та УПА в боротьбі за українську державність.

Сьогодні, уроки створення та діяльності УГВР є надзвичайно актуальними, адже Росія веде відкриту збройну війну проти Української держави, використовуючи зрадницьку «п’яту колону».

Виходячи з цих обставин, українська нація повинна зосередити усі свої ресурси, а головне сконсолідувати всі державницькі сили для рішучої відсічі як зовнішньому агресорові, так і внутрішнім ворогам, тим хто відкрито воює проти свого народу і тим, хто зраджує державу, розпалює ворожнечу і сприяє ворогові.

Разом з тим суспільство необхідно очистити від корупціонерів, казнокрадів, бюрократів, що підривають державу зсередини.

Учасники круглого столу «УГВР і сучасність»:

1.   Відзначають історичне значення створення УГВР як важливого етапу боротьби за Українську Самостійну, Соборну Державу.

2.   Підтверджують важливість для нинішнього покоління прикладу самовідданості її творців  в боротьбі за Українську Державу, і розуміння необхідності консолідації всіх державницьких сил для реалізації цієї ідеї.

3.   Звертається до усіх політичних сил, громадських організацій, що перебувають на державницьких позиціях консолідуватись задля:

– ідеї захисту та зміцнення Української держави;

– утвердження основ буття української нації – української мови, історичної пам’яті, славних традицій, борців за волю України;

– патріотичного, зокрема, національного, військово-патріотичного виховання української молоді;

– виконання вимог Майдану щодо докорінної зміни системи влади, проведення економічних, соціальних реформ;

– забезпечення люстрації влади, найперше у силових структурах;

– формування державних управлінських структур та органів місцевого самоврядування на основі професійності, патріотизму, моральності, уникаючи згубного квотно-партійного принципу.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа