На Хмельниччині Нацполіція та СБУ вилучили майже 8 млн грн у викритих на хабарі лікарів

Зловмисники оформлювали медичні виписки з фіктивними діагнозами для чоловіків призовного віку. Заступниці голови ВЛК районного ТЦК та лікарю підстанції екстреної медичної допомоги слідчі повідомили про підозру. Крім грошей, під час обшуків у фігурантів вилучено записники із прізвищами «клієнтів». Затриманим загрожує до восьми років в’язниці з конфіскацією майна.

Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції спільно з іншими колегами-правоохоронцями продовжують комплексні заходи з викриття корупційних схем, до яких причетні посадові особи МСЕК та ВЛК. Одну з таких схем ліквідували на Хмельниччині. 

Поліцейські з’ясували, що налагодила функціонування схеми заступниця голови військово-лікарської комісії, яка залучила до протиправної діяльності лікаря підстанції екстреної медичної допомоги. 

Спільники допомагали чоловікам мобілізаційного віку отримати групу інвалідності, що дає підстави уникнути призову до ЗСУ. Для цього зловмисники вносили до медичних документів фіктивну інформацію про наявність у них відповідного захворювання. Надалі ці документи потрапляли на розгляд ВЛК, члени якої приймали позитивне рішення. Суми неправомірної вигоди за вирішення питання коливалися від 3000 до 8000 доларів. 

10 жовтня оперативники управління стратегічних розслідувань в Хмельницькій області спільно зі слідчими слідчого управління обласної поліції та оперативниками обласного управління СБУ затримали лікаря підстанції під час отримання чергового траншу. Окрім того, правоохоронці задокументували одержання фігурантами понад 150 000 гривень неправомірної вигоди.

За результатами проведення обшуків у спільників вилучили 182 000 доларів та 6500 євро, що у гривневому еквіваленті становить майже 8 млн грн. Також вилучили чорнові записи із прізвищами «клієнтів», діагнозами, сумами грошових коштів, документи медичного характеру тощо. 

На підставі зібраних доказів слідчі, за процесуального керівництва Хмельницької обласної прокуратури, повідомили про підозру заступниці голови ВЛК районного ТЦК та лікарю підстанції екстреної медичної допомоги. Їхні дії кваліфіковані за ч. 3 ст. 369-2 (зловживання впливом) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів. Поліцейські встановлюють повне коло осіб, задіяних у схемі, а також осіб, які встигли скористатися «послугами» фігурантів.

Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа