На допомогу борцям з корупцією: програмісти створили бота, який шукає витрачання бюджетних коштів

Вперше в Україні створено бота, який знаходить інформацію про використання бюджетних коштів. Телеграм-Бот 007 розроблений командою «Пошуково-аналітична система 007».

14502695_955822314545522_5164684003293215004_n

У найширшому потрактуванні БОТ скорочення від РОБОТ – це програма, яка має виконувати автономно низку автоматизованих дії замість людини. Властивості і застосування бота для пошуково-аналітичної системи .007 дозволяє використовувати основні можливості порталу www.007.org.ua в режимі месенджера, має додаткові можливості для пошуку організацій та їх платежів.

«З розвитком Open Data в нашій країні ми побачили, що багато спеціалістів з різних галузей стали активно розвивати цей напрям роботи і використовувати відкриті дані для захисту своїх прав в боротьбі з корупційною владою. Проте не всі вміють працювати з великими об’ємами відкритої інформації, тому наша команда розвиває сервіси, щоб полегшити роботу громадянам та журналістам», – наголосив Петер Пантелеймонов, ІТ-керівник проекту Bot007.

Для використання бота необхідно встановити клієнт Телеграм, месенджер для миттєвого обміну повідомленнями, який можна завантажити на комп’ютер або телефон. Після встановлення Телеграму переходимо за гіперпосиланням https://telegram.me/e007bot, натискаємо кнопку Start. Для пошуку бота у Телеграмі, також можна використати юзернейм @e007bot.

Основні можливості:

  • Пошук організацій, застосовуючи ЄДРПОУ організації або назву.

  • Відображення бюджетних трансакцій знайденої організації.

  • Аналітика трансакцій

  • Мої Розслідування – підписка на трансакції організацій. Ця послуга дозволяє стежити за конкретною організацією та отримувати її платежі.

Керівник проекту Олександр Щелоков наголосив: «Ми продовжуємо розвивати можливості порталу 007.org.ua для того, щоб здійснювати контроль за владою. Тепер в месенджері ми можемо бачити хто, кому і скільки перераховує коштів і за які послуги, можемо стежити за платежами і знаходити потрібну інформацію про організацію».

Організатори зазначають, що мають у планах масштабувати проект bot007 в інші месенджери. Буде доопрацьована система відкладених запитів, що дозволятиме відстежувати інформацію про конкретні організаціїт за заданими параметрами.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа