МЗС займається питанням українських моряків на судні «Немо»

МЗС України офіційно звернулося до зовнішньополітичного відомства Туреччини з вимогою невідкладного врегулювання ситуації з екіпажем судна «Немо», безумовного забезпечення дотримання прав наших моряків та їх якнайшвидшого повернення на Батьківщину.

МЗС п’ятого січня розповсюдило свій коментар щодо ситуації із моряками судна «Немо», які перебувають на території Туреччини. «Вантажне судно «Немо», що належало естонській компанії “UMM” і ходило під прапором Антігуа і Барбуда, в січні 2011 доставило вантаж до порту Ізміт. Екіпаж судна складався з 6 громадян України». – ідеться в документі.

Нагадаємо, у зв’язку з простроченням суднових документів судно «Немо» з українцями на борту було затримане турецькою стороною. Власник судна перестав виходити на зв’язок з екіпажем, а невдовзі стало відомо про його банкрутство. За рекомендацією Міжнародної профспілки працівників транспорту (ITF), екіпаж судна, якому впродовж 4 місяців не виплачувалася заробітна платня, подав позов до місцевого суду з вимогою відшкодування заборгованості за рахунок продажу судна.У травні 2011 року суд Турецької Республіки виніс на користь моряків рішення, яке  не було оскаржене і набрало законної сили. Однак виконавча служба Турецької Республіки затягувала виконання судового рішення, а аукціон було проведено лише в грудні 2011 р. (два раунди торгів були безрезультатними).

МЗС зазначає, що відомство було проінформовано лише у серпні 2011 року. Екіпажу було запропоновано  допомогу в сходженні на берег та забезпеченні відправки додому до завершення виконання судового рішення. Втім, моряки відмовилися, посилаючись на необхідність завершення виконавчого провадження з метою вчасного отримання боргів по заробітній платні.

«Наприкінці грудня на судні скінчилося пальне, судно стало фактично некерованим і непридатним для життя. У зв’язку з виникненням загрози життю громадян України Генеральним консульством було забезпечено сходження моряків на берег». – говориться  в коментарі.- «З 28 грудня 2011 р. екіпаж судна перебуває у відділі по роботі з іноземцями поліції провінції Коджаелі (м. Ізміт) до моменту оформлення транзитних турецьких віз. Доставку йому продуктів здійснюють Генеральне консульство та ITF».

За матеріалами сайту МЗС

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа