МЗС України вимагає вибачень від головного санітарного лікаря Росії

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко бачить необхідність у тому, щоб керівник Росспоживнагляду, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко вибачився за висловлювання про контроль якості української агропродукції.

“Широко розповсюдилася заява головного санлікаря РФ Онищенко з приводу України. Чим йому не догодило євроопитування контролю, який ми впроваджуємо? Не розумію”, – написав Грищенко на своїй сторінці на Twitter у вівторок вранці.  Через кілька хвилин він додав: “У будь-якому разі тепер найкраще для Онищенко – публічно вибачитися за свої висловлювання”.

Раніше Геннадій Онищенко заявив, що російська санітарна служба, можливо, буде змушена піти на обмеження ввезення з Україною аграрної продукції через негативні наслідки, до яких може призвести передача в Україні функцій з контролю за харчуванням людей ветеринарній службі.

“З’явилася серйозна проблема. Судячи з офіційних загальнодоступних документів, в 2012 році в Україну профілактикою холери серед людей будуть займатися не медики, а ветеринарна служба. Це означає, що вже з травня ми досить серйозно посилимо нагляд на кордоні з Україною”, – сказав Онищенко .

Він також зазначив: “В Україну повноваження з контролю за продовольством і харчуванням, у тому числі, в дитячих організованих колективах передані ветеринарній службі. Де факто, в цьому міститься визнання громадянина Україна тваринам. Так як в Україні, як у всьому світі, чинним законодавством передбачено, що здоров’ям людей займаються особи, які мають спеціальну медичну освіту. А харчування, як відомо, 70% всіх проблем зі здоров’ям “.

У свою чергу голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Іван Бісюк заявив, що уряд України у зв’язку зі збільшенням кількості випадків отруєння і виявлення неякісних продуктів ухвалило рішення про створення моделі продовольчого контролю за зразками Європейського Союзу.

Джерело: Дело

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа