МЗС Росії злякалося українців Чорногорії

«Марш єднання» 19 лютого, який анонсувало Посольство України в Чорногорії, викликало стурбованість у російських дипломатів.
«Друзі, в цю суботу, 19-го лютого, ми хочемо організувати марш єдності з Україною. Такий марш вже пройшов в багатьох столицях світу, наразі черга Чорногорії. Ми збираємося о 12 годині дня в парку біля мосту Міленіум і пройдемо центром міста поруч із Міністерством закордонних справ, Парламенту, Адміністрації Президента до центральної площі. Чим більше нас буде – тим краще, тому заохочуйте своїх друзів та знайомих, особливо чорногорців до підтримки України. Вітаються прапори, банери, плакати і будь-які прояви патріотичної творчості. Побачимося
Слава Україні!», – написав консул України Михайло Шматов у Фейсбуці.
Допис доповнено хештегом #УкраїнціЧинитимутьОпір.
274069945_1274208319726753_6471737822765948879_n
Анонс викликав бурхливу реакцію російського Міністерства закордонних справ.
«Консул України в Подгориці додав до посту у Фейсбуці хештег «Росію має бути знищено». За кілька годин хештег він прибрав. Російське посольство надіслало ноту в МЗС Чорногорії з проханням посилити охорону нашої будівлі на випадок провокацій 19 лютого, коли заплановано «марш єднання», який організує українське посольство», – написала речник російського МЗС Марія Захарова.
Натомість Михайло Шматов зазначив: «Ідея маршу солідарності з Україною абсолютно мирна і що немає жорстоких чи провокаційних способів. Ідея полягає в тому, щоб показати, що українці по всьому світу підтримують Україну в цей складний час, коли на нашому кордоні близько 150 тисяч російських солдат та військових технік. Ідея полягає в тому, щоб показати, що іноземці в цих країнах приєднуються до наших громадян з підтримкою та проявляють солідарність з нашою Ідея полягає в тому, щоб всьому світу показати Росії, що Україна не залишиться самотньою у випадку повного російського вторгнення».
В своєму допису на ФБ український дипломат підкреслив: «Україна ніколи не втручалася у внутрішні справи Чорногорії і ніколи не диктувала, як ставитися до інших країн на міжнародній арені. Водночас Україна вважає Чорногорію своїм надійним і добрим партнером, який разом з усіма цивілізованими країнами підтримує суверенітет і територіальну цілісність України та засуджує тимчасову окупацію Криму і Донбасу ру ssia, а також o Судити російську військову загрозу на даний момент. Отже, це не питання втручання у міждержавні відносини Чорногорії та Росії. Йдеться про повагу принципів міжнародного права, прав і свободи людини, демократичних і дружніх принципів міжнародних відносин».
«Я переконаний, що багато чорногорців поділяють та підтримують спільні демократичні цінності з Україною. Тому сподіваємося, що на нашому марші ми побачимо звичайних чорногорців та іноземців та представників офіційної Подгориці. Незважаючи на негативну та некоректну реакцію на нашу ініціативу в багатьох сербських ЗМІ, яку транслюють російські та сербські ботоферми, ми переконані, що реакція уряду та людей буде чудовою, і ми побачимо в суботу», – наголосив український консул, додавши: «Ще раз запрошуємо всіх до нас! Слава Україні і Da je vječna Crna Gora!”.

Балканський оглядач

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа