Мистецтво як ще один фронт

chekau_1140x500

Поки українські хлопці на передовій мужньо відстоюють право України на територіальну цілісність і незалежність, суспільство консолідує зусилля задля підтримки своїх захисників, і використовує для цього найрізноманітніші форми, зокрема – засоби мистецтва. Наприклад, у місті Суми зараз досить часто проводяться мистецькі акції, метою яких є залучення благодійної допомоги для потреб українських бійців. Так, нещодавно у приміщенні Сумської міської галереї вчетверте відбувся благодійний аукціон на користь поранених сумських військовослужбовців, які постраждали в зоні АТО. Його організаторами стали «Агенція промоції «Суми», Громадський фонд «Суми» та газета «Панорама».

Цього разу аукціон мав назву «Чекаю, бо кохаю», розповіла начальник відділу проектів Сумської міської галереї «Агенції промоції «Суми» Ельвіра Мамонтова. За її словами, свої роботи для аукціону надали знані сумські майстри – члени Спілки художників України, художники з Києва, Тростянця та Охтирки, студенти Сумського вищого училища мистецтв і культури, приватні колекціонери, майстри хенд-мейду та юні вихованці Сумської художньої школи ім. Лисенка. Було представлено 74 роботи, виконані у різних жанрах. Серед них особливим попитом користувалися ляльки-обереги, картини із зображенням квітів і котів, авторські ляльки і патріотичні обкладинки на паспорт, виконані у техніці скрапбукінг. Загалом з молотка пішли 40 робіт, серед яких найдорожчими були картини: роботи Ігоря Василевського під назвою «Білі троянди» та Тетяни Луцик «Троянди для коханої». До речі, остання була офіційною візитівкою аукціону. Обидві роботи було придбано за ціною 1800 гривень кожна.

Виручені на аукціоні кошти (а зібрати їх вдалося майже 15 тис. гривень) мали піти на лікування пораненого бійця Сумського артполку Олександра Даценка, який 22 серпня минулого року отримав тяжке поранення під Іловайськом. Хлопець уже пережив сім хірургічних втручань, реабілітаційний період потребує застосування дорогих ліків. Проте, боєць виявив бажання поділитися благодійною допомогою з бойовими побратимами, які теж постраждали в АТО. Тому 5 тисяч гривень перераховано на рахунок Олександра, а решту суми буде розподілено між іншими постраждалими військовослужбовцями. Їх, до речі, за інформацією координатора програми допомоги пораненим громадського фонду «Суми» Ольги Зінченко, у базі даних фонду налічується близько 80 осіб. Проблемою, за словами пані Ольги, є те, що іноді складно отримати інформацію про пораненого бійця.

Загалом, за чотири благодійних аукціони, що відбулися в Агенції промоції «Суми», було виручено понад 120 тисяч гривень, які спрямовано на допомогу пораненим бійцям. Як повідомила директор Агенції Людмила Фесенко, наступний аукціон планується провести в режимі on-line.

Ще 12 тис. гривень благодійних коштів зібрали в Сумах під час Всеукраїнського фестивалю з брейкінгу та хіп-хопу «Люті танці», організували який «Сумський міський центр дозвілля молоді» Сумської міської ради і Танцювальна студія «Under the Groove». За словами організаторів, вони взяли собі за мету не лише популяризувати серед молоді різні стилі танцю, а й залучити благодійну допомогу для підтримки українських військових. Залучені благодійні кошти спрямовані на лікування поранених.

Алла Акіменко.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа