Музей війни демонструє найвищу бойову нагороду Австро-Угорщини для капелана Січових Стрільців

золотий хрест заслуг

Урочиста передача Музею нагороди «Золотий Хрест Заслуг» отця Андрія Пшепюрського – духівника Легіону Українських січових стрільців Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом

Нагорода «Золотий Хрест Заслуг» (із короною) була заснована імператором Францом Йосифом I (Австро-Угорщина) в 1849 р. для нагородження за заслуги перед країною. Під час Першої світової війни – за хоробрість на полі бою.

Отець Андрій Пшепюрський, священник Української Греко-католицької Церкви, – один із перших польових духівників УСС – українського добровольчого військового формування у складі австро-угорської армії в роки Першої світової війни. Народився в Яворові. Навчався у Львові й Перемишлі. По війні виконував душпастирську місію в с. Старява Мостиського повіту на Львівщині. Зазнав переслідування радянськими спецслужбами. Помер у 1945 р.

отець Андрій Пшепюрський

Нагорода представлена в експозиції «Україна. Незакінчена війна…». Як під час Першої, так і Другої світових війн через бездержавність нації українці змушені були під різними прапорами проливати кров на фронтах. Саме Легіон УСС сприяв піднесенню української національної ідеї, яка поступово дозріла до державницьких прагнень і, зазнавши невдач під час першого і другого світового зіткнення, здійснилася в 1991 р.

Нині в Музеї діє виставка «Капелани». Упродовж років російської агресії понад 700 священнослужителів та церковних активістів різних конфесій здійснювали духовну місію в умовах бойових дій на Сході України.

Тож нагорода отця Андрія Пшепюрського демонструє тяглість не лише державотворчих прагнень українців, а й традицій капеланства: духовного супроводу в апокаліптичному вимірі воєнного буття, де капелани – це не лише Священники, а й Друзі, Побратими.

Урочиста передача відбудеться:

18 серпня 2021 р., 12:00 Київ, вул. Лаврська, 27, Головна експозиція

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа