Мустафа Джемілєв та Рефат Чубаров зустрілися з делегацією Європарламенту

22 липня  відбулися  зустрічі  народних депутатів,  членів Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин , лідерів кримськотатарського народу  Мустафи Джемілєва та  Рефата Чубарова з делегацією членів Комітету з питань прав людини Європейського Парламенту, який представляли, зокрема, Річард Хоуітт (Велика Британія), Андрей Пленковіч (Хорватія), Арне Ліц (Німеччина), Марк Демешмакер (Бельгія) та Петрас Ауштревічус (Литва).

У зустрічах також взяв участь Ленур Іслямов, власник першого незалежного кримськотатарського телеканалу ATR.

Рефат Чубаров розповів, що учасники заходу обговорили коло питань, пов’язаних з ситуацією в тимчасово окупованому Криму та з правами кримськотатарського народу і правами людини.

«Під час діалогу, сторони приділили особливу увагу стану кримськотатарських ЗМІ на півострові, зокрема телевізійного каналу АTR. Європейські парламентарі зазначили, що питання, пов’язані з Кримом та станом кримськотатарського народу в умовах тимчасової окупації Криму, будуть включені окремим розділом до звіту делегації, який буде підготовлено за результатами візиту делегації Європарламенту до України», – сказав Чубаров.

У свою чергу, Мустафа Джемілєв розповів про те, що європейські  парламентарі цікавилися питаннями дотримання прав людини та захисту колективних прав кримських татар на окупованих територіях, проблемами вимушених переселенців, а також діями української держави відносно корінного кримськотатарського народу.

«На думку європейських колег, ВПО з Криму варто розміщувати в прикордонних регіонах близько до АРК, щоб, після деокупації, їм було легше повернутися до своїх домівок. У цьому питанні слід було б брати приклад з Грузії. Що ж стосується тривалості кримської кризи, депутати Європарламенту наголосили на тому, що вони не втрачають Крим з поля зору, продовжують систематично боротися з російською агресією і не припинять боротьбу, доки суверенітет і цілісність України знову не будуть відновлені», – наголосив Джемілєв.

Джерело

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа