Москва підштовхує Кишинів до прямих переговорів з Тирасполем про особливий статус Придністров’я

270175893_1242029752944610_2124730534365724022_n

Лідер Придністров’я Вадим Красносельський опублікував лист, адресований молдавському президенту Майє Санду, запропонувавши розпочати термінові переговори про врегулювання конфлікту.
«Переконаний, що сьогодні у нас є шанс вирішити історичне завдання — завершити один із конфліктів, що найбільше затягнулися, у Східній Європі. Не обмежуючись обговоренням окремих політичних, соціально-економічних та гуманітарних проблем, ми можемо, а отже, і маємо зробити наступний найважливіший крок — сісти за стіл переговорів та розпочати обговорення всеосяжного врегулювання конфлікту»,— звернувся Красносельський до Санди 24 грудня. Він підкреслив, що готовий обговорювати остаточне вирішення питання як віч-на-віч, так і в «іншому взаємно узгодженому форматі». При цьому першу зустріч лідер Придністров’я запропонував провести ще до кінця року: «Зробивши такий крок у році, що минає, ми зможемо подарувати жителям обох берегів Дністра надію на міцний мир і зміни на краще вже на початку нового, 2022 року».
Переговори Красносельський пропонує вести «про шляхи зближення Молдови та Придністров’я». Також він пише про готовність обговорити з Санду особливий статус Придністров’я: «Ваші представники заявляють про можливе надання Придністров’ю якогось особливого статусу, але нам незрозумілі параметри цього статусу ясно одне, що в основі врегулювання повинні лежати життєздатні моделі».
У Москві заявили, що Росія «як посередник і гарант в процесі придністровського врегулювання» готова сприяти переговорам.
“Закликаємо керівництво Молдови виявити конструктивний підхід і позитивно відгукнутися на ініціативу Придністров’я”, – заявила 25 грудня офіційний представник Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова.
Президент Республіки Молдова Майя Санду натомість заявила, що не планує зустрічі з лідером Придністровського регіону Вадимом Красносельським, і не бачить необхідності в такому заході. Про це вона повідомила під час виступу на телебаченні 27 грудня, коментуючи лист Красносельського.
“Я не бачила жодного листа. <…> У мене немає запланованих зустрічей [з Красносельським]. Усі обговорення щодо вирішення проблем громадян на лівому березі Дністра ведуться через Офіс реінтеграції. <…>Я не планую цієї зустрічі і не бачу в ній потреби”, – сказала Санду.
Говорячи про врегулювання конфлікту, президент Молдови зазначила, що план має складатися в Кишиневі. Вона звернула увагу на те, що цей план мають прийняти основні геополітичні суб’єкти, присутні у форматі переговорів «5+2» (Молдова, Придністров’я, ОБСЄ, Росія, Україна та спостерігачі США та ЄС).
“Президентські вибори” в Придністров’ї, на яких “президентом” невизнаної “Придністровської Молдавської республіки” нещодавно було обрано Вадима Красносельського, Санду зазначила, що Кишинев не визнає вибори, які є неконституційними.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа