Московська комбінація з “гуманітарним конвоєм” не проходить

Можна припиняти істерику з російським “гуманітарним вторгненням” і спостерігати, як Україна наявними дипломатичними важелями тиску (насамперед, через США), зводить на ніщо спробу Москви заїхати в Україну колоною, яка везе невідомо що і туди, де потрібно росіянам.

Отже, перший крок. Київ відмовився пропустити гуманітарний конвой до санкції Червоного Хреста. Українська влада  заявила, що наразі не відкриє кордон для гуманітарного конвою, який відправила на схід країни Росія. Про це на брифінгу заявив спікер інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

«Ця колона не сертифікована Міжнародним комітетом Червоного Хреста. Колона, що не сертифікована, не потрапить на територію України », – зазначив Лисенко.

Далі – другий крок. Андрій Лисенко заявив, що існують спеціальні вимоги для передачі і отримання гуманітарного вантажу: наприклад, він повинен потрапити на територію країни через пункт пропуску, який контролюється країною-одержувачем. Цю умову, за повідомленнями інформагентств, Росія готова виконати.

Як випливає з повідомлення Інтерфакс-Україна, колона з допомогою перетне кордон у Харківській області. Про це агентству повідомив екс-президент України Леонід Кучма.  «На засіданні контактної групи в понеділок було вирішено, що гуманітарна допомога пройде через Харківську область, маршрут до Луганська також визначений», – передавало агентство його слова.

Третьою умовою передачі вантажу представник Радбезу України назвав супровід гуманітарної колони співробітниками Червоного Хреста. Також повинні бути узгоджені кількість вантажу, місце призначення та маршрут доставки.

Але це ще не все. Заступник голови адміністрації Президента України Валерій Чалий заявив, що в будь-якому випадку російська колона з гуманітарною допомогою не буде проїжджати по території України. «Ми не розглядаємо можливість будь-якого руху російських колон по українській території. Колона зупиниться в транзитній зоні, там допомога буде перевантажена», – заявив він в ефірі телебачення «Громадське ТБ».

Раніше в коментарі для Financial Times прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що колона з вантажівок з гуманітарною допомогою буде передана Україні в узгодженої з Києвом точці. Точне місце передачі вантажу він не назвав. Але очевидно, що “гуманітарний вантаж” у вигляді поповненя для частин терористів ДНР/ЛНР перевантажувати з російських фур на українські не будуть.

Знайдіть інші приводи для паніки. Цю дипломатичну партію Україна, принаймні досі, розігрує добре. Краще булдо би хіба в випадку, якби цей гуманітарний вантаж супроводжували американські морські котики.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа