Мобілізація на революційний Майдан та на провладний анти-Майдан

Цим повідомленням з Одеси, яку українофобська місцева влада прагнула перетворити на форпост «русского міра», я хочу спростувати брехливі твердження московських ЗМІ та їхніх українських підспівувачів, що на столичному Майдані мітингують лише галичани, а Схід та Південь підтримують Януковича і виступають за Тайожний союз. Одесити і в Києві і на Євромайдані у своєму рідному місті рішуче обстоюють європейський вибір країни і вимагають відставки нинішньої злочинної влади. Вони дружно відгукнулися на заклик об’єднаної опозиції провести революційну мобілізацію і мають намір долучитися до наміченого на 15 грудня Четвертого народного віче в Києві. А за словами Юрія Луценка, саме найближчі вихідні стануть рубіконом, коли остаточно визначаться і опозиція й влада. Розуміючи це, добряче наляканий народним спротивом Янукович дав команду влаштувати масовий анти-Майдан на свою підтримку. На виконання його рознарядки у регіонах готуються відправляти до столиці нові загони міліції та військовослужбовців, масово вербують «тітушків». Про те, як проходять обидві ці мобілізації в Одесі, я і хочу розповісти.

Лідери одеських осередків опозиційних партій на пікетуванні управління міліції:

Мобілізація... Фото 1 Лідери одеських осередків опозиційних партій на пікетуванні управління міліції

Виступаючи на одеському Євромайдані, який у ці холодні дні став особливо масовим, лідери місцевих осередків ВО «Свобода», «Батьківщини» та партії «УДАР» відверто розповідають людям, що в країні назріла революція, протистояння між зрілим громадянським суспільством і владою вкрай загострилося. Керовані регіоналами Одеська міськрада й облрада прийняли рішення на підтримку Банкової, вимагаючи від т.з. «гаранта» вжити найсуворіших заходів проти «заколотників» і оголосити надзвичайний стан. У боротьбі з «євромайданниками» місцеві синьо-білі вдаються до брудних провокацій. Це завербовані ними тітушки розгромили наметове містечко учасників мирної акції протесту біля пам’ятника Дюку, вони ж закидали камінням автобуси спочатку в Котовську, а згодом і в Одесі, які мали доставити людей на київський Майдан.

Одеський Євромайдан збирається щовечора:

Мобілізація... Фото 6 Одеський Євромайдан збирається щовечора

Мало не щодня опозиціонери за участю громадськості проводять акції протесту під стінами облдержадміністрації, облради, мерії міста, обласного управління міліції. 11 грудня Штаб національного спротиву провів брифінг під стінами головного управління МВС в Одеській області. Виступаючи перед присутніми, глава одеських ударівців Андрій Юсов заявив, що після нічної спроби силового розгону Євромайдану Януковича слід вважати не легітимним президентом України, тому одеський Штаб національного спротиву вимагає його відставки. Він закликав депутатів місцевих рад від ПР вийти з Партії регіонів і стати на бік громадян України.

Звертаючись до правоохоронців, яких влада використовує як інструмент у боротьбі проти народу, лідер обласної організації ВО «Свобода» Андрій Маляс закликав їх усвідомити відповідальність перед українським суспільством за вчинені ними протиправні дії. Він повідомив, що до столиці вже відправлено три автобуси з курсантами Одеського університету МВС, хоч наразі не відомо, чи брали вони участь у кривавій зачистці столичного Майдану. Відомо також, що нині у всі райвідділи МВС області надійшла усна рознарядка: підготувати 20-30 міліціонерів для відправки до Києва.

По завершенню брифінгу голови обласних опозиційних сил передали очільнику ГУ МВС в Одеській області Сергію Рєзникову вимоги Штабу національного спротиву. Їх кілька: не бути співучасниками злочинів вищого керівництва держави, не виконувати антиконституційних наказів; припинити переслідування і незаконні арешти членів опозиційних партій і громадських діячів; притягнути до відповідальності правоохоронців, винних у розгоні одеського Євромайдану в ніч на 25 листопада; відкликати всі одеські спецпідрозділи міліції, задіяні для розгону мирних демонстрацій у Києві.

Увечері цього ж дня свободівці влаштували мобілізаційний збір своїх активістів. Приміщення місцевої «Просвіти» ледве могло вмістити всіх бажаючих долучитися до цієї ділової зустрічі. Андрій Маляс був не багатослівним. Він зауважив, що наперекір здоровому глузду, влада обрала силовий шлях розв’язання конфлікту. Такий, як зробили її колеги в Росії на Болотні та у Мінську  на чергових виборах Лукашенка. Так діє диктатура. Але Україна – не Росія і не Білорусія, українське невпокорене суспільство змете геть злочинну владу. Україна піднялася з колін, масові акції по всій країні об’єднали проти влади всіх: демократів і націоналістів, патріотів і космополітів,  україномовних і російськомовних. Точку неповернення українці вже пройшли, дороги назад не буде.

Присутні на мобілізаційному зборі заповнювали анкети, в який спосіб кожен із них має намір долучитися до всенародного спротиву владі. Тут же бажаючі надати матеріальну допомогу учасникам Майдану стали здавати гроші. Велика черга утворилася біля столу, де йшов запис бажаючих взяти участь у народному віче в Києві. Здебільшого це юнаки й дівчата, студенти вишів. Дехто з них уже побував на столичному Майдані. Схожа на старшокласницю дуже тендітна студентка університету ім. І.Мечникова Оксана вже провела у Києві три дні, а на згадку про свою участь у цій акції вона привезла невеличкий уламок від розтрощеного пам’ятника Іллічу на Бессарабці. Тепер вона знову їде до Києва разом із своїми подругами.

Мобілізують своїх прибічників і одеські регіонали. Зараз вони збирають найманців, які зголосяться підтримати владу і взяти участь у мітингу на Михайлівській площі в Києві. Організатори поїздки обіцяють платити кожному від 250 до 500 гривень на добу. Щоправда, учасникам однієї з груп, яка вже побувала на такій акції у столиці, не заплатили ні копійки, бо вони, мовляв, не виконали попередньої домовленості й спровокували сутичку з націоналістами.

Репетують, влаштовують українофобські шабаші у ці дні місцеві комуністи, вітренківці, медведчуківці, численні проросійські шовіністичні об’єднання. Так одеські червоні 11 грудня навіть спалили прапор Євросоюзу. Не обмежившись цим, вони вирішили провести на Соборній площі акцію за участю всіх лівих сил під назвою «За Леніна!». Активісти «Русского Молодежного Движения» у ці дні повсюдно роздають наклейки із закликом про приєднання України до Мутного союзу. На противагу Євромайдану вони планують 14 грудня провести свій «Марш альтернативи», який проходитиме під прапорами Росії, України та Білорусії.

А тим часом, усупереч забороні, кількасот одеситів збираються щовечора на свій Майдан. Тут кожен має можливість скористатися вільним мікрофоном і висловити свою точку зору на сьогочасні події. Правоохоронці акції не перешкоджають, а жінки частують і їх свіжими пиріжками та гарячим чаєм, а не лише «майданників». Саме тут я довідався, що за відставку Януковича виступила й Одеська обласна громадська організація «Комітет виборців України», очолювана Анатолієм Бойком.

Після спроби силового придушення громадського протесту на Майдані у Києві задзвонив дзвін лютеранської церква Апостола Павла, яку одесити звуть просто Кірхою. А тепер до ініціативи одеських лютеран приєдналися й общини з об’єднання християнських церков «Примирення». Воно закликало бити в дзвони у всіх соборах і церквах України.

Отака ситуація в окремо взятому регіоні в час, коли повсюдно розгорнулася мобілізація на революційний Майдан та на провладний анти-Майдан.

Сергій Горицвіт

Фото автора.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа