Міністр внутрішніх справ про вчорашню стрілянину в Харкові

Arsen Avakov

За підсумками нічної перестрілки радикалів у Харкові. До ранку ситуація розрядилася. На місці зіткнення працюють криміналісти. Затримано близько тридцяти осіб з обох сторін конфлікту. Двоє вбитих, кілька людей поранено, у тому числі важко поранений міліціонер. В обох сторін вилучено зброю. Йдуть слідчі дії.

** (особиста думка)

Окремо звертаюся до журналістів, активістам з усіх боків, українців. Не дайте вами маніпулювати! Припиніть істерику. Ситуація і так не проста. Не слід її розігрівати порадами «швидких» рішень. Не варто залучати до прямого зіткнення людей в такій наелектризованій обстановці. Думайте про слова, що вимовляєте і пишете. Це не гра в стратегії і солдатики – це реальні процеси конфліктів і реальні життя людей.

На ситуації і без того грають і професійно провокують штатні провокатори з сусідньої країни. Новини російських інформ агенств, які висвітлюють події – з’являються раніше самих подій. Фінансуванням спланованих заворушень на південному сході країни виступають звинувачені у злочинах колишні керівники України, які виступили в змичку з російськими екстремістськими силами. Це не гіпотеза, не домисли, це факт.

Критично важливо усвідомити, що відбувається не з точки зору конкретного епізоду широкомасштабного конфлікту, що впроваджують нам на сході країни. Критично важливо створити соціальний щит таким провокаціям, а не істерично емоційний фон. Не тільки силовими та організаційними заходами відповідати на вкинуті провокації. У міру реальних сил і можливостей організаційна і силова відповідь буде. Але найбільш потужна відповідь, вирішальна – це ментальний об’єднуючий блок, і на це потрібно працювати всім нам. У цьому ключовий вихід з поточної ситуації. Тому, звертаюся до реальних патріотів, журналістів, активістів. Які говорять російською та українською, які живуть на Сході і Заході країни – творіть, не піддавайтеся на провокацію конфлікту ззовні. Створюйте ментальний блок антиукраїнським силам. Злістю і емоціями ми мало що вирішимо. Негативні емоції не творять. Тільки єдина спокійна ментальна відповідь мільйонів українців. Тоді лушпиння провокаторів і сепаратистів відпаде і припиняться даремні на тлі такого єднання спроби ззовні.

Працюємо на це! Звертаюся до кожного: не гнівайся і не впадай в емоцію – просто чесно роби те, що повинен.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа