Міністр оборони Степан Полторак був ошелешений результатами перевірки солдатської їдальні

1 Степан Полторак у військовій їдальніУ неділю, 24 липня, міністр оборони України Степан Полторак відвідав 28-му бригаду з раптовим візитом з метою перевірки якості харчування військових. Це було зумовлене тим, що в червні 169 військових із навчального центру «Десна» потрапили в лікарню з інфекціями і харчовими отруєннями. На жаль такі випадки, як зазначив міністр, можуть відбутися і в інших підрозділах.

Після своїх відвідин 28-ї бригади очільник відомства поділився враженнями і фото на своїй сторінці у Facebook. «Долучився до перевірки однієї із військових частин, що дислокується на Одещині. Якість продуктів харчування та умови їх збереження не витримують жодної критики. Ми вже неодноразово попереджали: якщо постачальники продуктів харчування не будуть дотримуватися своїх зобов’язань – контракти з ними будуть розірвані у судовому порядку. А відповідальні посадові особи, які приховують факти неякісного харчування наших солдат, будуть суворо покарані», – мовиться у повідомленні Степана Полторака в соцмережі.

2 Так зберігаються продукти для харчування воїнів

За його словами, продукти в їдальні зберігають не у відповідності з нормами. В результаті перевірки виявилося, що просто на підлозі, при температурі +20, зберігаються сире м’ясо, сири, ковбаси, риба. Натомість, в холодильниках – пиво, яке охолоджували точно не для того, щоби вгамувати спрагу солдатів. Попри усе це, від жодного армійця цієї частини – ані від солдатів, ані від їхніх командирів – скарг не надходило, а у журналі звітів записано: їжа якісна й порції достатні. За результатами інспекції міністр оборони звільнив капітана, відповідального за контроль за якістю харчування військових. Одному військовому оголосив сувору догану.

«Ми опитали солдат у військовій частині, і вони відповіли нам, що нічого не їдять в обід, окрім чаю і булочок», – прокоментував підсумки перевірки начальник Центру розвитку і супроводу матеріального забезпечення Дмитро Марченко.

Водночас радник президента Юрій Бірюков, який також брав участь у перевірці солдатської їдальні разом з міністром, висловив обурення тим фактом, що «приміщення їдальні й продовольчого складу у будь-якій військовій частині не є територією Міноборони і звільнити власників неможливо». «Чи знали ми, що нашу армію годують лайном? Так знали, хто ж цього не знає? Чи знали ми, що на нас чекає у харчоблоці 28-ї бригади? Теж знали, – пише Юрій Бірюков. – Задумайтеся! У нашій ВОЮЮЧІЙ країні на території КОЖНОЇ військової частини є НЕПІДКОНТРОЛЬНИЙ об’єкт!». Також Бірюков заявив, що перевірки будуть продовжені, а за їхніми результатами будуть розірвані угоди з недобросовісними поставниками послуг.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа