Міністр інфраструктури важає, що порти треба приватизувати

Міністр інфраструктури Володимир Омелян вважає приватизацію і концесію портів єдиним можливим шляхом розвитку морської галузі України.

Про це він заявив під час перебування з робочою поїздкою в Одесі, де проходить Міжнародний транспортний тиждень.

Володимир Омелян нагадав, що наразі всі порти перебувають у переліку стратегічних обєктів, заборонених для приватизації, і рішення про їх виключення з цього списку може ухвалити лише Верховна Рада України.

«Водночас, виходячи з того аналізу, який є в Міністерстві, виходячи з тих тенденцій, які були протягом 25 років, оренда – далеко не найкращий спосіб розпорядження державним майном. На жаль, держава і платники податків втрачають від цього дуже багато», – зазначив очільник Мінінфрастуктури.

«Ми хочемо перейти до більш ефективного способу управління. Це може бути шляхом концесії, це може бути шляхом приватизації», – зазначив він.

Володимир Омелян повідомив про заплановану на 10 червня зустріч для обговорення питання реформування галузі. «Я запросив всіх представників: профспілки, морські порти, Адміністрація морських портів України, знані фахівці, як українські так і іноземні, – щоб ми всі за круглим столом у Міністерстві обговорили сучасний стан того, що насправді відбувається в морській галузі, які зміни необхідні», – пояснив він.

«В першу чергу це створення, нарешті, Морської адміністрації, яка не буде знаходитись під впливом політичних сил, політичних призначень, лобістів, а дійсно фахово відстоюватиме інтереси галузі, інтереси людей, які там працюють», – пояснив Володимир Омелян своє бачення.

«Друге питання – це реформування Адміністрації морських портів України. Це має бути мобільна, високоефективна структура, яка не матиме такої кількості людей і такої кількості функцій, які у неї є на сьогодні, і що спричиняє, на жаль, неефективність, а подекуди і зловживання», – додав міністр.

Третій елементом реформування він назвав конкурентоздатність українських портів у Чорноморському басейні. «У моєму особистому баченні порти мають бути децентралізовані, у їх наглядових радах повинні бути представники місцевих громад, колективів, представники Міністерства і Уряду. Така модель – вона є життєздатною, і вона готова реагувати на світ, який змінюється. А ми застигли у 90-х, 2000-х роках і робимо вигляд, що нічого не відбувається», – зазначив Володимир Омелян.

Очільник Міністерства вважає, що в Україні потрібно створити максимально комфортний клімат для інвесторів, для транзитерів. «Щоб українські порти були не лише експортоорієнтовані, але й транзитними та імпортоорієнтованими», – пояснив він.

Отримано з поштової розсилки: Received: from mail.nfront.com.ua (mail.nfront.com.ua [95.67.123.236]); Wed, 1 Jun 2016 16:10:08 +0300

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа