Міністерства не поспішають рятувати фронтовиків від каліцтва. А українська прикладна наука вже по попереду планети…переду

«Клініко-технологічні виклики в етапній та реконструктивній хірургії, вогнепальні та побутові рани, електрозварювання та з’єднання живих тканин, діабетична стопа». Погодьтеся, звучить не надто інтригуюче. Але саме у рамках даної науково-практичної конференції, що проходила у стінах Академії наук, мали можливість виступити медичні фахівці, що вже третій рік разом із волонтерами «Народного проекту» допомагають ставити на ноги тяжкопоранених пацієнтів.

DSC_0009Головний комбустіолог України професор Георгій Козинець

Значну частину конференції було присвячено виступу Володимира Оксимця — доктора медичних наук, лікаря ортопеда-травматолога, що першим почав впроваджувати клітинні технології у лікувальну практику. Саме завдяки зусиллям Володимира Михайловича стало можливим заснування та подальше успішне існування спільного з волонтерами проекту «Біотех-реабілітація поранених», в ході якого медичні фахівці навчилися буквально вирощувати нові кістки та рятувати від ампутацій практично безнадійних пацієнтів. Доповідь медичного світила було присвячено темі «Клітинні технології у лікуванні наслідків бойових травм кінцівок».

DSC_0030Виступ Володимира Оксимця – одного з «батьків» клітинних методів лікування складних травм

Та «Біотехом» участь у конференції не обмежилася. Далі слово узяли комбустіологи: доктор медичних наук, головний комбустіолог України, професор Георгій Козинець та кандидат медичних наук, асистент кафедри хірургії №2 НМУ ім. О.О. Богомольця, лікар-хірург Олег Петренко. Саме ці науковці-практики свого часу долучилися до створення та й понині використовують для лікування матеріали спільного з волонтерами проекту «Банк шкіри». Нагадаємо — у рамках проекту, який коштом пожертв профінансували прості громадяни через волонтерський центр«Peoples Project», фахівці-біологи клініки ilaya створили резерв клітинних матеріалів для лікування тяжких опікових травм. Проект було засновано з оглядом на потреби військових та для лікування бойових травм, та інколи він допомагає рятувати життя і цивільним особам.

DSC_0044Станіслав Кушнаров, координатор напрямку «Біотех-реабілітація поранених» клініки ilaya

Сподіваємося, після ґрунтовної, насиченої та дійсно цікавої доповіді досвідчених фахівців наукова спільнота з увагою поставиться до новітніх технологій, і буде підходити до питань лікування бойових травм з урахуванням унікальних передових методів лікування. Та поки що, через бюрократичні причини, держава таке високотехнологічне лікування поки не фінансує. Тож лікарі лікарями, та оплачувати новітні методи лікування і повертати поранених бійців до нормального життя ми можемо лише за рахунок народних пожертв.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа