Мінфін Росії хоче заборонити відкриття філій іноземних банків

На фото: адмінспоруда Банку Росії

Мінфін Росії підготував законопроект, відповідно до якого на відкриття нових філій іноземних банків в Росії може бути накладено заборону.

Текст законопроекту «Про внесення змін до окремих законодавчих актів РФ» викладений на сайті Міністерства фінансів для експертної оцінки і прийому висновків. Він підготований у рамках стратегії розвитку банківського сектору на період до 2015 року і закріплює домовленості, досягнуті російськими парламентарями під час консультацій щодо вступу Росії до Світової організації торгівлі (СОТ).

«Справа в тому, що філії знаходяться під іноземною юрисдикцією. І, відповідно, не потрапляють під нагляд як Центробанку РФ, так і інших регуляторів. У результаті,  вони не зобов’язані звітувати перед головним фінансовим регулятором, причому відразу по міжнародній і російській бухгалтерських системах  звітності, а також виконувати нормативи щодо відрахування коштів до фондів обов’язкового резервування». – коментує «Российская газета».

На думку авторів законопроекту,  подібна ситуація створює проблеми для російських банків, які змушені конкурувати з філіями іноземних у нерівних умовах. Варто зазначити, що чинним законодавством передбачено обмеження на участь іноземного капіталу в російській банківській системі, що встановлюється за внесенням уряду РФ, яке узгоджується  Банком  Росії. На сьогодні «поріг участі» становить 50 відсотків.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа