Міхеїл Саакашвілі презентував проект «Нове життя Аккерманської фортеці»

У жовтні цього року в стінах древньої Аккерманської фортеці, розташованої у місті Білгороді-Дністровському, за ініціативою губернатора Одещини Міхеїла Саакашвілі було проведено прес-конференцію і благодійний концерт. Він прибув сюди разом із членами своєї команди, делегацією бізнесменів і представників міжнародних ЗМІ. На обговорення учасників зустрічі було винесено проект «Нове життя фортеці».

Всі виступаючі підкреслювали виняткову роль пам’ятника не лише для міста і області, але і в загальнонаціональному масштабі. Дійсно, за багатьма параметрами аналогів подібному історико-культурному ансамблю знайти складно. Практично безперевне існування поселення на протязі двох з половиною тисяч літ, виразна середньовічна фортеця, а також сучасне розташування поблизу від туристичної інфраструктури, – все це робить ансамбль Аккерманської фортеці унікальним і затребуваним об’єктом науки і громадської практики.

Вже подані й перебувають на розгляді у міжнародних експертів два конкретних грантових проекти – з реконструкції частин фортеці та створення музейних експозицій. Ці ідеї конкретизувала історик і археолог Тетяна Самойлова. За її словами, важливо враховувати, що в одному просторі співіснує одночасно два культурних шари, і це суттєво ускладнює дослідження пам’ятника. Останки античної Тіри і середньовічного Аккермана створили ансамбль з дивовижними хитросплетіннями на одній площі. Тут потрібні вкрай делікатні роботи з дослідження, реконструкції (реставрації) і музеєфікації спадщини.

 Цікаві естетичні ідеї висловив на презентації і відомий музикант Олексій Ботвинов. Посилаючись на підтримку Опікунської ради фортеці, він розповів про створення культурного центру «Аккерман-арена». Адже фортеця має високоякісну акустику для виконання класичної і джазової музики. Влітку тут вже були проведені пілотні концерти, які підтвердили ці спостереження. Тож у майбутньому створення концертного майданчику зможе наповнити середньовічні стіни новим звучанням. Ботвинов навів переконливі приклади, коли пам’ятникам історії отримували нове життя завдяки музичним фестивалям.

А цього разу в концерті взяли участь відома грузинська піаністка Хатія Буніатішвілі, Камерний оркестр Одеської філармонії під управлінням Ігоря Шаврука, група «Jam Band» і одеські джазові музиканти на чолі з президентом фестивалю Odessa JazzFest, піаністом і композитором Юрієм Кузнецовим.

На вимогу жителів Білгорода-Дністровського облрада вирішила передати фортецю у підпорядкування місцевої громади. А директором КП «Фортеця» призначено кандидата історичних наук Андрія Ганжу. Проблем там вистачає. Адже експлуатація і підтримання фортеці у належному вигляді потребує значних ресурсів, які мають надходити як із обласного, так і національного бюджетів. Однак, без міжнародної допомоги на розвиток подібного об’єкта не обійтися.

Сергій Горицвіт

На світлині: Аккерманська фортеця

Міхеїл Саакашвілі пр_езентував проект «Но_ве життя Аккерманськ_ої фортеці»

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа