Міхаїл Саакашвілі ліквідував «портову мафію» в Іллічівську

Боротьба з корупцією для губернатора Одещини Міхаїла Саакашвілі не голослівна декларація, а щоденна практична робота по її викоріненню. Діє ж він досить швидко і ефективно. Це засвідчила проведена цими днями за його ініціативою зачистка від мафіозних структур в Іллічівському морському порту.

Кілька днів тому Міхо, як називають Саакашвілі залюблені в нього жителі Одещини, на прес-конференції із заступником Держсекретаря США Вільямом Браунфілдом розповів, що його насторожив один факт. «Коли я був призначений головою ОДА, тоді був оголошений конкурс на нового керівника порту, але після мого призначення з незрозумілих для мене причин цей конкурс було відмінено, – сказав губернатор. – Підозрюю, що мало місце лобіювання корупційних інтересів у Києві, так як вони знали, що за моєї присутності не вдалося б зберегти «стару гвардію», яка весь цей час грабувала Україну через транзакції в офшорах та контрабанду. Гадаю, що на цьому етапі необхідно негайно відсторонити від керівництва пана Крука. Необхідно призначити службове розслідування, я сам готовий зустрітися зі всіма та усіх вислухаю, але цей процес повинен проходити прозоро та не так як завжди».

На захист скривдженого керівника гавані стала його «ручна» профспілка, заявивши, що під його керівництвом порт досяг небувалих успіхів. Однак, як з’ясувалося, реальні фінансові показники роботи порту збільшилися завдяки зростанню курсу долара до гривні. Остільки більшість угод на підприємстві здійснюється за іноземну валюту, то й показники виросли в рази. Ознайомившись з реальним станом справ у порту, Саакашвілі запропонував Міністерству інфраструктури негайно усунути Юрія Крука і призначити прозоре розслідування, яке погодився опікувати особисто.

Саакашвілі сказав також, що Крук пропонував йому через посередників будь-яким чином «зам’яти цю ситуацію». Крім того, губернатор повідомив про існування потужного зв’язку між Юрієм Круком та Ігорем Коломойським.

1 Міхаїл Саакашвілі в Іллічівському порту

Після цих гучних заяв Саакашвілі негайно відбув до Києва, а вже у четвер, 24 липня, зустрівся з портовиками і відзвітував перед ними. «До честі міністра Андрія Пивоварського і його заступника Володимира Шульмейстра, ми вжили дієвих заходів, – заявив губернатор. – Після більше ніж підозрілої передачі головних причалів Іллічівського порту офшорній компанії, яка зареєстрована у Центральній Американській Республіці Беліз, вчора о 12 годині ночі, ми нарешті домоглися відсторонення керівника порту від посади. Мільярди гривень втрачають українці кожен рік через контрабанду та офшорні махінації. Сподіваюсь, що нове керівництво буде підібрано у результаті чесного та прозорого конкурсу, щоб інтереси працівників не постраждали та бюджет став отримувати прибуток. І ще я вимагаю від Міністерства інфрастуктури та Міністерства економіки анулювати корупційний контракт з белізькою компанією й повернути причали державі».

Тож настало прощання з «портовою мафією». Наказ про звільнення Юрія Крука вже підписаний і вступив у дію, однак сам він у даний момент захворів. За словами Міхо, на «політичний грип».

Сергій Горицвіт

На світлині: Міхаїл Саакашвілі в Іллічівському порту.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа