Мало їм “Північного потоку” вони ще зібралися будувати “Пакистанский поток”

Росія і Пакистан домовилися про будівництво газопроводу «Пакистанский поток», повідомляє російське Міністерство енергетики. Раніше проект називався «Північ – Південь», але в цьому році його перейменували в «Пакистанский поток».

«[Міністр енергетики Росії] Микола Шульгін і посол Пакистану в Російській Федерації Шафкат Алі-Хан підписали протокол про внесення змін до міжурядової угоди про співпрацю в реалізації проекту будівництва газопроводу «Північ – Південь»», – йдеться в повідомленні. Цей проект названий «флагманським» в енергетичних відносинах Москви і Ісламабаду.

Газопровід протяжністю понад 1,1 тис. Км і пропускною спроможністю до 12,3 млрд куб. м в рік зв’яже термінали з прийому скрапленого природного газу (СПГ) в портах Карачі і Гвадар на півдні Пакистану з електростанціями і промисловими споживачами газу в окрузі Касур (Пенджаб) на півночі країни.

Попередня угода про проект була підписана в жовтні 2015 г. Однак в 2019 р виникла загроза санкцій для учасників проекту «Ростех» і Трубної металургійної компанії (ТМК). Спочатку передбачалося, що з боку Росії укладанням займеться компанія «РТ – Глобальні ресурси» (входить в «Ростех»), з боку Пакистану – Inter State Gas Systems, що займається реалізацією стратегічних інфраструктурних проектів у газовій галузі.

У листопаді 2020 г. Москва і Ісламабад переглянули умови угоди. Частка пакистанських компаній збільшилася з 51% до 74%, російських, відповідно, зменшилася до 26%. У березні 2021 р підрядники будівництва змінилися: тепер магістраль повинна будувати компанія спеціального призначення (SPV), яку створюють у Пакистані разом з Inter State Gas Systems. Замість підсанкційної структури «Ростех» з російського боку в проекті братиме участь фірма, заснована ФГУП «Центр експлуатаційних послуг», Міненерго, Євразійським трубопровідним консорціумом (ЄТК), а також Трубної металургійної компанією (ТМК). Згідно з протоколом, її частка в SPV залишилася на рівні не менше 26%. Запустити будівництво планується в липні цього року.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа