Майданівці вимагають націоналізувати «Одессобленерго», яке належить путінцям

Про це під час другого «Антиокупаційного Форуму», який відбувся в Одесі 28 лютого, заявив громадський діяч, голова «Ради громадської безпеки» Сергій Гуцалюк. Він нагадав, що коли наприкінці 90-х років почався розпродаж стратегічних підприємств, в Одесі в першу чергу був проданий російській компанії «Лукойл» і «Одесобленерго» Одеський нафтопереробний завод.

«Зараз обленерго Одеси і ще близько 10 українських міст фактично належать соратнику Путіна, депутату російської Держдуми від «Єдиної Росії» Олександру Бабакову. Коли ці підприємства продавали, виставлялася умова, що новий власник займеться реконструкцією. Жителі Одеси добре знають, як проводилася реконструкція цих електромереж, центр нашого міста постійно страждає від відключень освітлення, від аварій. Ми повинні дати економічний та інтелектуальний бій російському бізнесу Путіна», – стверджує Гуцалюк.

За його словами, наявність російського бізнесу загрожує національній безпеці України. Крім того, надає можливість Російській Федерації домінувати в енергетичному бізнесі. «Вони ж самі нічого не виробляють, електроенергію виробляють на наших електростанціях, вони її купують, а потім перепродають нашим же споживачам. Ніякого смислу в цьому немає для України навіть у мирний час. А зараз – це просто недопустимо», – каже Гуцалюк.

Він вважає, що необхідно вжити заходи для того, щоб покінчити з монопольним становищем «Обленерго». Для цього необхідно створювати нові електричні мережі, які могли б діяти на основі вільної конкуренції. Створення таких альтернатив потребує колосальних коштів у десятки, якщо не сотні мільярдів доларів, і без вагомих інвестицій це питання не вирішити. А інвестиції означають, що контроль за цими мережами буде в руках не держави, а інвесторів.

Водночас Сергій Гуцалюк відзначив, що процес націоналізації повинен пройти так, щоб від нього не постраждали рядові працівники «Обленерго». Активісти вважають, що всі професійні працівники цієї сфери мають зостатися на своїх місцях.

Тож головне у націоналізації «Одесобленерго» – дати рішучий бій російському бізнесу Путіна, усунути економічні засоби підживлення агресора, ліквідувати паразитів на тілі одеситів.

Відео: https://www.youtube.com/watch?v=DUZVbPL3tx0

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа