Майдан сьогодні. “Мамі революціонера потрібна невістка”

Громадський сектор Євромайдану

МАЙДАН СЬОГОДНІ

Метро Хрещатик

Піднімаюся ескалатором до вул. Інституцької. Щемить у грудях. Багато квітів, багато людей. Де-не-де помічаю посмішки, а коли дивлюся у очі, там біль. Ось такий дисонанс. Ні з ким не розмовляю, але відчуття, що тебе всі чують і ти всіх чуєш. Напевно це і є відчуття єдності.

Вулиця Інституцька

Вийшовши з метро перше, що впадає в очі колючий дріт та зламане деревце “замаяні” червоними та жовтими гвоздиками. Не знаєш куди йти, усюди юрби людей, усюди квіти та лампадки. Хтось фотографує дірки, що залишилися від куль, хтось закривши руками обличчя плаче. Якесь мале, десь 4-5 років, не розуміючи, що відбувається і чого його бабуся плаче, тяне за її довге пальто і питає: “А що тут таке. Чому так багато квітів?”. Бабуся шморгаючи носом каже, що ці квіти для Небесної Сотні. “А чому ти плачеш?”, – запитав хлопчина.
Відверто скажу, думала, що бабуся шарпне його за руку та скаже аби не задавав питань. Але ні…Її відповідь мене приголомшила:

– Пам’ятаєш, я читала тобі казочку про козаків, які людям допомагали і не давали злим панам ображати сиріт? Там у казочці козаки пана перемагають і щасливо живуть.
– Ага!
– А у нашій казочці пан втік, а козаки загинули…

7772

7775

7774

Майдан

Зі сцени чутно піснеспів “Вічная пам’ять”. Люди хрестяться та моляться. Цілими оберемками носять квіти. На сходах під Стелою — хрест, свічки та квіти. В окремі кучугури зібрані обгорілі рештки побуту майданівців. З’явилися нові плакати, паркани та місця дислокації революціонерів. У консерваторії імпровізована кухня у гардеробі. Волонтерки запрошують хлопців поїсти. Всі трудяться мов бджілки. Найбільше люди фотографують Будинок Профспілок, або ж те, що від нього залишилося.

7771

7778

Вулиця Грушевського

Перших двох барикад вже нема. Усі можуть без перешкод підійти до арок стадіону. Перше, що впадає в око, це НЕУШКОДЖЕННИЙ пам’ятник Лобановському (без коменоарів), а навколо все чорне та обвуглене.
Біля однієї нашвидкуруч імпровізованих лежанок на пінопласті написано “МАМІ РЕВОЛЮЦІОНЕРА ПОТРІБНА НЕВІСТКА”. Життя продовжується…

7770

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа